Home [njuz] Mladi nezadovoljni promenama u Srbiji

Mladi nezadovoljni promenama u Srbiji

50
0

mladiiBeograd – Najveći broj mladih koji su obuhvaćeni istraživanjem Fondacije Hajnrih Bel nezadovoljan je demokratskim promenama koje su u Srbiji sprovedene od 5. oktobra 2000, izjavila je juče sociolog Zagorka Golubović.Predstavljajući na pres konferenciji rezultate istraživanja koje je urađeno u decembru 2006.

 Golubovićeva je kazala da su ispitanici ispoljili nesigurnost da će se demokratske promene uopšte ostvariti u budućnosti. Golubovićeva je dodala da je ta nesigurnost veća u poređenju sa istraživanjem iz 2005.

Ciljna grupa istraživanja bili su politički apstinenti, kojih najviše ima među mlađom populacijom.
– Uzorak je činilo 100 ispitanika. Njih 70 odsto bili su mlađi od 40 godina i oni su tokom ispitivanja bili jasno demokratski opredeljeni. Ispitanici stariji od četrdeset godina, kojih je bilo četrdeset odsto imali su konfuzne političke i često nedemokratske stavove – navela je Zagorka Golubović. Prema njenim rečima, ispitanici su najčešće pokazivali potpunu nespremnost za angažovanje u političkom životu, ali i u civilnom sektoru i humanitarnim organizacijama. Kao najčešći razlog za apstinenciju ispitanici navode "da na političkoj sceni nema partije koja bi mogla nešto da promeni".

Prema istraživanju, ispitanici su često davali "pozitivnije ocene prvoj demokratskoj vladi Zorana Đinđića u odnosu na vladu Vojislava Koštunice", rekla je Golubovićeva.

Potpredsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković smatra da rezultati istraživanja pokazuju da su građani izgubili poverenje u institucije, sektor civilnog društva i medije.

– Ako dođemo u situaciju da tri četvrtine mladih ljudi želi da napusti zemlju, onda ćemo biti propalo društvo – naglasio je Stojiljković.

Istraživanje je rađeno u sklopu projekta "Politika i svakodnevni život". Sprovedeno je u osam gradova u Srbiji, po principu "kvalitativne analize, odnosno produbljnog intervjua, koje ne traži reprezentativni uzorak", objasnila je Zagorka Golubović.

U. R.

(preuzeto iz "Danas" od 25.05.2007.)