Home [njuz] Besplatan master za 2.701 postdiplomca

Besplatan master za 2.701 postdiplomca

43
0

 Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je kvote za master studije, prema kojima će naredne školske godine 2.701 postdiplomac biti fanansiran iz budžeta, dok će 4.135 biti samofinansirajući. Međutim, broj budžetskih studenata na akademskim studijama za tekuću godinu ni juče nije bio poznat pa će taj problem studenata ubuduće rešavati radna grupa.

Kada su u pitanju kvote za budžetske studente na master studijama, Senat Beogradskog univerziteta usvojio je predlog Ministarstva prosvete koji je sačinjen na osnovu predloga svih fakulteta. Prema rečima Radivoja Mitrovića, sekretera Ministarstva prosvete, radiće se po modelu koji predviđa da 90 odsto onog broja budetskih studenata koje predlažu fakulteti finansira država, a 10 odsto sami fakulteti.
Ipak ni do jučerašnje sednice Senata fakulteti nisu dostavili tačan broj studenata na osnovnim akademskim studijama koji su osvojili 48 bodova. Na predlog studenata biće formirana radna grupa koja će pokušati da brže reši taj problem.
– S obzirom na to da fakulteti nisu poslali podatke mi ni juče nismo mogli da nađemo konačan broj studenata koji bi mogli na budžet. Usvojen je predlog studenata da se formira radna grupa, a nju će činiti tri predstavnika Ministarstva prosvete, tri predstavnika fakulteta i tri studenta. Grupa mora brzo da bude formirana i da do naredne srede već zaseda, a da najkasnije do kraja meseca reši problem studenata – kaže za „24 sata” Jovan Ličina, predsednik studentskog parlamenta Beogradskog univerziteta.
Iako još uvek nije rešen njihov problem, studenti do kraja nedelje neće protestovati.
– Sastaćemo se za vikend da vidimo ima li svrhe praviti proteste do naredne srede, ali do kraja nedelje sigurno neće biti protesta – rekao je Ličina.
Senat je preporučio da svi beogradski fakulteti do 28. oktobra dostave podatke o broju studenata koji su osvojili 47 bodova i dodao da je u interesu Univerziteta i studenata da se nastava što pre normalizuje.

Izvor: 24 sata