Home [njuz] Prvi Filmski festival Srbije

Prvi Filmski festival Srbije

55
0

filmski_festivalPrvi po redu Filmski festival Srbije biće održan u od 3. do 8. jula 2007. godine u Novom Sadu u organizaciji Filmskog centra Srbije i State of Exit. Ideja o pokretanju Filmskog festivala Srbije proistekla je iz potrebe za manifestacijom od nacionalnog značaja koja bi formirala merila kvaliteta i promovisala zaslužne filmske stvaraoce i njihovo delo u okvirima nacionalne kinematografije

 Kako do sada Srbija nije imala reprezentativni filmski festival, Filmski festival Srbije je koncipiran kao najznačajnija promotivna manifestacija kinematografije čiji je cilj da bude mesto susreta najviših standarda internacionalne i lokalne filmske produkcije i kulture. Domaća filmska industrija i kultura ovim festivalom razvija nove odnose kulture i ekonomije i kreira atmosferu urbane regeneracije koja je preko potrebna našim gradovima u tranziciji.

    Festival promoviše nov programski koncept Cimena city – Grad bioskop. Naime, čitav prostor Novog Sada biće pretvoren u festivalsku arenu budući da će se program festivala održavati na više gradskih lokacija kao što su Srpsko narodno pozorište, bioskop Arena, otvorena scena Katoličke porte, Trg slobode, kao i mnoge druge lokacije.

Pored redovnog takmičarskog programa koji nosi ime Nacionalna klasa, na Filmskom festivalu Srbije biće i razni prateći programi poput Danubiusa – filmova dunavskih zemalja, selekcije filmova Euroimages, kao i razne druge festivalske selekcije praćene bogatim muzičkim programom. Prvi po redu, Filmski festival Srbije ima za cilj da se narednih godina etablira u jedan od najuticajnijih nacionalnih filmskih festivala u ovom delu sveta.

    Na Filmskom festivalu Srbije se predstavlja celokupna godišnja produkcija domaćeg dugometražnog igranog filma, kao i selekcija najboljih dokumentarnih, kratkometražnih i animiranih filmova proizvedenih u Srbiji. Pored bogatog fonda nagarada, festival ima za cilj da animira i ugosti sve one koji mogu doprineti razvoju, ponudi i potražnji za domaćim filmom (predstavnike fondova, producente, distributere, selektore značajnih međunarodnih festivala, stručnjake koji mogu doprineti unapređenju produkcione, distributerske i prikazivačke nacionalne mreže), kao i da postane mesto jačanja saradnje srpske kinematografije sa regionalnom, evropskom i globalnom filmskom zajednicom.

    Filmski festival Srbije kroz direktnu promociju nacionalnog filma učestvuje u stvaranju pozitivne slike o Srbiji i postaje pokretač razvoja celokupne kreativne industrije u zemlji. Konceptom Grada bioskopa, Filmski festival Srbije vraća interesovanje najšire javnosti, promoviše obnovu i razvoj bioskopske kulture u Srbiji i direktno afirmiše princip najviših umetničkih i profesionalnih vrednosti i rezultata filmskih stvaraoca, vraćajući dignitet umetnicima i umetnosti.

     Filmski festival Srbije je institucija i događaj od opšteg društvenog značaja koju je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, Izvršno veće AP Vojvodine i Skupština grada Novog Sada, kao i mnogobrojni sponzori.