Home [njuz] Dobri rezultati „Bolonje”

Dobri rezultati „Bolonje”

32
0

 Polovina akademaca koji studiraju po novom Zakonu o visokom obrazovanju uspela je da da uslov za upis u narednu godinu studija.
Gotovo polovina akademaca koji studiraju po novom Zakonu o visokom obrazovanju uspela je da da uslov za upis u narednu godinu studija. Iz prve u drugu godinu studija prešlo je 46,43 odsto, iz druge u treću 46,13, a iz treće u četvrtu 45,71 odsto njih. Ovo su preliminarni podaci Univerziteta u Beogradu dobijeni analizom rezultata o prolaznosti na 26, odnosno 90 odsto fakulteta. Procenat uspešnih akademaca, kako očekuje Neda Bokan, prorektor za nastavu, posle oktobarskih ispitnih rokova biće i veći.

– Nove metode po kojima se radi poslednje tri godine dale su dobre rezultate. Među onima koji su kod nas studirali po starom sistemu tek dvadesetak odsto apsolvenata godišnje završavalo je studije, a ove godine očekuje se da će u tome uspeti znatno više njih. Bližimo se evropskim univerzitetima na kojima je prolaznost oko 70 odsto. U toku semestra sa dekanima ćemo ispitati koliko su naši studijski programi prilagođeni programima univerziteta u Evropskoj uniji sa kojima smo potpisali ugovore o mobilnosti profesora i studenata, pa ćemo videti da li ispite treba olakšati ili otežati – kaže Bokanova.
 

Na budžet ove godine, kako je odlučeno na jučerašnjoj sednici Senata kojoj je prisustvovao i Radivoj Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete, biće upisano oko dve hiljade master studenata, od čega će 90 odsto finansirati država, a deset sami fakulteti. Upis na master o sopstvenom trošku odobren je za nešto više od četiri hiljade akademaca.

Zahtev studenata za olakšan upis godine je, kao protivzakonit, odbijen. Vladimir Smuđa, student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta ponovio je zahtev da vlada barem donese zaključak kojim će, kao i prošle godine, platiti troškove studiranja svim visokoškolcima koji su osvojili 48 i više bodova, a Radivoj Mitrović je odlučio da se pregovori sa studentima nastave posle oktobarskog roka, kada bude poznato koliko takvih studenata ima.

Izvor: Politika