Home [njuz] Protest studenata završen, nastavak razgovora

Protest studenata završen, nastavak razgovora

40
0

 Oko 150 studenata Beogradskog univerziteta okončalo je popodnevni jednočasovni protest ispred zgrade vlade, nakon što je sa predstavnicima ministarstva finansija i prosvete dogovoreno da se nastave razgovori o uslovima upisa. Nikola Rašković, jedan od organizatora protesta, izjavio je Tanjugu da su štrajkovali studenti Fakulteta političkih nauka i Fakulteta organizacionih nauka, pridružujući se tako kolegama sa drugih fakuteta, koji traže da se sa osvojenih 48 bodova može upisati naredna godina studija.

Prema njegovim rečima, jedan od zahteva je i bezuslovni upis za akademce koji studiraju po starom zakonu i, kako je rekao, taj uslov mogu da ispune uprave fakulteta.

Student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Vladimir Smuđa rekao je agenciji Beta da je okupljanje studenata bilo upozorenje pred nastavak sednice Senata Univerziteta u Beogradu zakazanoj za sredu, a nakon koje bi trebalo da bude poznata sudbina četiri studentska zahteva.

Sednica Senata univerziteta prošle srede završena je bez dogovora, pa je nastavak zakazan za 21. oktobar.

Sudbina zahteva zavisi od podataka o prolaznosti studenata i broju akademaca koji su ispunili sulov za upis naredne godine studija, a pojedini fakulteti Univerziteta u Beogradu još nisu dostavili te podatke.

Smuđa je apelovao na Univerzitet da iskoristi sve svoje mehanizme i izvrši pritsak na fakultete da te podatke dostave do nastavka sednice Senata Univerziteta u sredu.

Prema rečima Smuđe studenti su od Ministarstva prosvete zatražili da fakultetima i pismeno dostave tu preporuku, kako bi je što veći broj viskoškolskih ustanova prihvatio.

Studenti Beogradskog Univerziteta od Ministarstva prosvete traže i da se utvrde budžetske kvote za master i doktorske studije.

"Postignut je dogovor da država finasira jedan broj master studenata. Ostalo je da se Ministrarstvo prosvete i fakulteti dogovore koliko će studenata finasirati država, a koliko fakulteti.", naveo je Smuđa.

(agencije/MONDO)