Home [njuz] Zdravlje mladih u Srbiji

Zdravlje mladih u Srbiji

25
0

 Zdravlje mladih u Srbiji ozbiljno je ugroženo seksualno prenosivim infekcijama, bolestima zavisnosti, a poslednih godina i pojavom malignih oboljenja.
Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa pokazuju da je u Srbiji zdravlje mladih ozbiljno ugroženo većim porastom seksualno prenosivih infekcija, bolesti zavisnosti, depresije, a poslednjih godina zabrinjava i učestalija pojava malignih oboljenja.

Studenti danas, na Dan zdravlja studenata beogradskih univerziteta, upozoravaju da je u protekle dve godine znatno opala dostupnost preventivnih i konsultativnih zdravstvenih usluga.

Iako Zakon o zdravstvenoj zaštiti studente svrstava u grupaciju stanovništva izloženu povećanom riziku od obolevanja, od januara 2009. čak i studenti koji su po osnovu bolesti ili hendikepa morali da studije produže preko 26. godine, sada kako tvrde, više nemaju pravo da se leče u Studentskoj poliklinici.

“Kao redovan student fakulteta sam lečena u Studentskoj poliklinici i početkom ove godine, na osnovu zakona koji je donet, više nemamo pravo da se lečimo u poliklinici. Ja sam iz Topole. Za osnovnu terapiju moram da odlazim u unutrašnjost. Studije sam produžila pošto sam dijabetičar”, priča apsloventkinja medicine Marijana Rajković (27).

Na isti način uskraćeni su i studenti koji uz studiranje rade, a studenti u Srbiji više nemaju pravo ni na besplatnu stomatološku zaštitu. Sami o zdravlju malo brinu, pa im je nužno više zdravstvene edukacije i posebno pažljiv i prijateljski pristup

“Student se obraća svom lekaru kada je zaista ozbiljno bolestan, a mi kao zdravstvena služba postojimo zbog njih. Često se zamene ovi pojmovi, pa nekada organizacija zdravstvene službe se pravi tako da se administrativno prilagođava nekakvim propisima, a da se sa druge strane realan život odvija mimo zdravstvene službe”, kaže epidemiolog na Studentskoj poliklinici Dragan Ilić.

Ukinuta većina savetovališta

Među studentima u Srbiji više od 30 odsto je probalo neku psihoaktivnu supstancu, samo 60 odsto njih koristi kondom, a više od polovine ustanovljenih trudnoća kod studentkinja prekida se kao neželjena.

Sve je više i obolelih od alergije, astme, anemije. Uprkos tome ugašena je većina savetovališta.

“Dok je u studentskoj poliklinici postojalo savetovalište za plućne bolesti, ja sam ga redovno posećivala, obzirom da imam problema sa alergijom i bronhijalnom astmom. Sada više nemam kome da se obratim po tom pitanju, u Domu zdravlja ne pokazuju neko preterano interesovanje”, priča studentkinja Milica Rakić (24).

Umesto savetovališta, zdravstvenu edukaciju sada bi trebalo da preuzme izabrani lekar. Doktor Ilić objašnjava da veliki broj savetovališta koji je postojao u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata sada više ne postoji, osim savetovališta za prevenciju side i polno prenosivih infekcija.

Prema njegovim rečima, pri poliklinici više ne postoje savetovalište za hronične i plućne bolesti i astmu, savetovalište za dijabet i savetovalište za reproduktivno zdravlje.

“Ako bismo sve studente rasporedili po domovima zdravlja, zaista bi se tu izgubio bilo kakav uvid u zdravstveno stanje te populacione grupe. Ne bismo mogli da jednostavno pratimo, da organizujemo prema njima zdravstvenu zaštitu”, zaključuje on.

Ukinuto je čak i savetovalište za prevenciju malignih bolesti, iako je proteklih godina zabeležen porast broja obolelih devojaka od raka dojke i mladića od raka testisa.

Izvor:B92