Home [njuz] Dobrodošlica brucošima

Dobrodošlica brucošima

61
0

 Akademska godina za više od 500 brucoša beogradskog Elektrotehničkog fakulteta počela danas. Prvi čas održan i za studente prve generacije Visoke škole Vojno-medicinske akademije u Beogradu. Za više od 500 studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu danas je počela školska godina. Tradicionalno, ovaj fakultet nagradiće najbolje na prijemnom ispitu iz matematike, informatike i fizike i dodeliti im bonove za kupovinu udžbenika za prvu godinu studija.

Sa porukom da su izabrali "najbolji, najjači i najteži" fakultet, ministar prosvete Žarko Obradović poželeo je brucošima srećan početak studiranja.

Na svečanom prvom času, u punom amfitetaru ETF-a, Obradović je brucošima poručio da ne odustaju, kao i da u životu pobeđuju uporni, a ne najpametniji.

Dekan ETF-a Miodrag Popović dao je i neke savete brucošima fakulteta, za koji mnogi smatraju da je jedan od najtežih. Poručio im je da obaveze ispunjavaju na vreme, uče principe, a ne detalje.

Na ovom fakultetu do sada je diplomiralo 17.500 studenata, više od 2.000 završilo je magistarske studije, a 570 su doktori nauka.

Studenti vojne medicine započeli školovanje

Studentima Visoke škole Vojno medicinske akademije prvo predavanje u školskoj godini koja je danas zvanično počela, održao je načelnik VMA, general-major Miodrag Jevtić.
 

Nakon završene jednomesečne vojnostručne obuke, prva klasa od 20 studenta vojne medicine iz Srbije, među kojima su i dva kadeta iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, započeli su nastavu upoznavanjem sa studijskim programom i obavezama koje ih očekuju.

Jevtić je istakao je da će studenti moći da uče u jednoj od najsvremenijih zdravstvenih ustanova na Balkanu, od vrhunskih stručnjaka, iz najnovije medicinske literature, u atmosferi rada i zdrave konkurencije.

On je rekao i da će studenti na VMA imati nastavu po svetskim standardima i strogim kriterijumima i da se od njih očekuje da budu posvećeni sticanju znanja.

Konkurs za stipendiranje najboljih studenata

Fond za mlade talente raspisao je konkurs za stipendiranje najboljih studenata završnih godina osnovnih akademskih studija, integrisanih akademskih studija i master studija za studente fakulteta čiji je osnivač Republika Srbija, saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta.

Uslovi za dobijanje stipendije su da su kandidati državljani Srbije ili da imaju status izbeglice, da im je prosečna ocena najmanje 8,5 u toku prethodnih studija i da su položili sve ispite sa prethodnih godina studija.

Takođe, uslov je da kandidati nisu navršili 25 godina za studente osnovnih, odnosno da nisu navršili 27 godina za studente master studija. Konkurs je otvoren do 28. oktobra.


Izvor: RTS