Home [njuz] Sledeće nedelje konkurs za domove

Sledeće nedelje konkurs za domove

47
0

 Tek nakon završetka konkursa i broja zainteresovanih, znaće se koliko će brucoša moći da se upiše u neki od domova…
Konkurs za prijem u studentske domove Novosadskog univerziteta počinje 1. septembra. Nadležni u Studentskom centru smatraju da će mesta biti dovoljno, jer se u novu školsku godinu ulazi sa sedam renioviranih i jednim potpuno novim domom. Ukupno, ima mesta za 2.713 studenata, što je za skoro 300 više u odnosu na 2008. U osam studentskih domova u Novom Sadu, od ukupnog broja, deli se 2.551 mesto, zato što četiri odsto dodeljuje Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, a 40 mesta je rezervisano od strane Ministarstva obrazovanja za studente koji se nađu u programu međunarodne razmene – precizira za „24 sata“ šef Službe studentskog smeštaja Marijana Dodoš.

Tek nakon završetka konkursa i broja zainteresovanih, znaće se koliko će brucoša moći da se upiše u neki od domova. Sigurno je da će taj broj biti veći barem za 300 u odnosu na prošlu godinu, jer je pre nekoliko meseci otvoren i novi Dom C na Limanu, a rekonstruisani su „Feješ Klara“ i „23. oktobar“. Do sada su brucoši uglavnom smeštani u studentske domove „Bajić“ i „Vlahović“, a ostali studenti, u zavisnosti od uspeha, u „bolje“ domove.

– Nakon rekonstrukcije domova i izgradnje Doma C, možemo se pohvaliti da imamo jako kvalitetan smeštaj. Dom C se smatra najboljim jer je nov, ali ni ostali ne zaostaju za njim po uslovima koje pružaju za život studentima – kaže Dudašova.

Prema njenim rečima, u domovima se pretežno nalaze studenti sa dobrim prosekom, tako da se i ta kvalifikacija polako izjednačava sa običnim željama.

– Uvek se trudimo da svima izađemo u susret i dešava se često da i najbolji studenti ne žele da idu u „najbolje“ domove, jer im i drugi pružaju dobar komfor. Mnogi čak i traže da budu smešteni u „Bajiću“ i „Vlahoviću“ zbog blizine fakulteta, menze ili činjenice da su tamo od brucoških dana, pa su navikli da tu žive – priča Marijana.

Ona podseća da je Studentski centar, nakon Univerzijade, dobio oko 1.000 kreveta, 685 novih radnih stolova, 1.000 stolica, 250 dvokrilnih i 300 jednokrilnih ormana, što će značajno uticati na poboljšanje komfora studenata.

Više informacija: www.studentskicentarns.co.rs.

Useljavanje 1. oktobra

Konkurs za prijem studenata će početi 1. septembra i prvi će dokumentaciju predavati brucoši i studenti viših godina koji su dali uslov u junu, a od 15. septembra dokumentaciju predaju svi ostali, pri čemu rok za predaju dokumentacije ističe 31. oktobra. Useljavanje u dom biće od 1. do 10. oktobra za brucoše, a od 15. novembra za njihove starije kolege.

Raspored mesta u novsadskim domovima
Dom     Broj mesta
Slobodan Bajić    758
Veljko Vlahović    340
Novi A    372
Novi B    372
Novi C    350
Sajmište    262
23. oktobar    139
Feješ Klara    120

Izvor: 24 sata