Home [njuz] Rejting najboljih univerziteta u SAD

Rejting najboljih univerziteta u SAD

37
0

 Prinston je uspeo da ostane na čelu liste najboljih američkih univerziteta, koju sastavlja dnevnik "U.S. News& World Report", ali je lidersku poziciju ove godine podelio sa davnašnjim suparnikom – Harvardom.

Na drugom mestu prestižnih američkih univerziteta ustalio se Jejl, a treće mesto podelili su Kalifornijski tehnološki institut, Masačusetski tehnološki univerzitet, Stenford i Univerzitet Pensilvanije, prenele su agencije.

Pri sastavljanju rejtinga, uticajni američki dnevnik uzima u obzir rezultate testova sposobnosti učenja (SAT), reputaciju među diplomcima i studentima, selektivnost i korist od dobijenog obrazovanja.

Kritičari ovakvih rejtiga upozoravaju da oni vrše pritisak na obrazovne ustanove, koje umesto da se koncentrišu na predavanja, pokušavaju na svemoguće načine da poboljšaju svoje rezultate u različitim kategorijama.

Sem toga, postoje i prigovori na metod određivanja lidera na američkom tržištu obrazovanja. Poznati američki listovi su usavršili svaki svoje metode za otkrivanje najboljeg, pa se tako na nedavno objavljenoj listi magazina "Forbs", na rimer, na porvom mestu našla Vojna akademija SAD u Vest Pointu, a drugo i treće mesto su podelili Prinston i Kalifornijski tehnološki institut.

Izvor:B92