Home [zabavnik] Ekonomska kriza vratila u modu život mladih u komuni

Ekonomska kriza vratila u modu život mladih u komuni

47
0

 Od 15. avgusta potražnja stanova među studentima beleži značajan porast…
U Beogradu se sve više mladih odlučuje na život u komunama, kao odgovor na ekonomsku krizu koja nije poštedela ni tržište nekretnina u Srbiji. Umesto iznajmljivanja skupih garsonjera, mladi se odlučuju na život u troje ili četvoro, kako bi podelili troškove kirije i komunalija. Mada je potražnja stanova od januara drastično opala, na vlasnike stanova koji se izdaju za 350 do 400 evra kriza se nije odrazila, jer većina studenata traži upravo takve stanove, u kojima bi živelo njih nekoliko i zajednički delili troškove – kaže za “24 sata” Ana Tadić iz agencije “Zona Rent”.
Od 15. avgusta potražnja stanova među studentima beleži značajan porast, kažu u firmi koja održava portal „Nekretnine Srbije“.
– Najtraženiji su dvosobni stanovi. Mladi se za njih odlučuju pre nego za garsonjeru, jer sa cimerima mogu da dele troškove kirije i komunalija – objašnjava Ana Čorlija, marketing menadžer portala “Nekretnine Srbije”.
Ona dodaje da se cene po kvadratu kreću od 5 do 15 evra. Prema rečima jednog studenta, koji se iz garsonjere preselio u stan od 100 kvadrata, gde živi sa još tri cimera, mesečno uštedi 130 evra samo na razlici u ceni rente.
– Kada živiš sam imaš veći komfor i svoj mir, dok u komuni deliš i kupatilo i kuhinju. Dobre strane su i to što ne živiš u malom prostoru i što su troškovi daleko manji – priča student Milan Pavlović.
Igor Barbulov, koji uređuje portal “E nekretnine”, ističe da su cene kvadrata u avgustu znatno pale u odnosu na januar.
– U centru je zakup kvadrata sa 15 pao na 10 evra, na Novom Beogradu kod Beogeadske arene sa 12 na osam, na Voždovcu i Karaburmi sa sedam na šest – navodi Barbulov.
On dodaje da cena kvadrata varira i u zavisnosti od veličine stana, pa tako na Voždovcu i Karaburmi kvadrat u jednosobnom stanu iznosi osam, a u trosobnom šest evra.

 

 

Za zajednički život najbitniji kompromis
Za život u komuni, zbog različitih životnih navika, najbitniji je kompromis kaže studentkinja Jelena Gavrilović. “U stanu nas je bilo četvoro: dve devojke i jedan par. Za studente, takav život je idealan, jer je oko tebe uvek puno ljudi i dobro se zabavljaš. Dobra strana je i da kada napravimo rusvaj, stan sredimo za tili čas", kaže Jelena. Ona dodaje da se u takvim zajednicama javljaju problemi zbog razlika u životnim navikama. “Dešavalo se da svako obeležava svoju hranu u frižideru”, pojašnjava ona.

Izvor:24 sata