Home Noćni život So Sabi i STAGE BAND na splavu “Tabacco”

So Sabi i STAGE BAND na splavu “Tabacco”

67
0

 Petak So Sabi

Subota STAGE BAND

Splav Tabacco od devet …

So Sabi je zvanično počeo sa radom 19.marta 1999. koncertom u Etnografskom muzeju.Grupa je tada imala četiri člana i bazirala se isključivo na Afričkoj ETNO muzici koja podrazumeva samo udaraljke i vokale.
Osnivač i pevač benda Raul Alberto Dias je poznat publici već odavno iz mnogih bendova od kojih je najduže opstao i najtraženiji do sada bio Baga-Baga. Prvi nastupi su bili u okviru Etnografskog i Afričkog muzeja, raznih galerija, kao i manjih klubova po Beogradu. Vremenom se pojavila potreba za još nekim instrumentima, a samim tim povećavao se broj ljudi u grupi. Zbog posebnosti muzike izmenjali su se mnogi muzičari.
Pre poslednjih promena, bend se sastojao od osam članova : Alberto Mauta Kfarne – vokal i tarabuka, Branna Brain – vokal i perkusije, Neđa ðamba – bubanj, Koki Kukurukuku – sexsofon, Profesor Rodney – gitara, Deki N'Deki – bas gitara, Momo N'ðukomo – klavijatura i Sale Nacional Internacional – bongosi. Nadimke je smišljao Alberto da bi dočarao karakter svakog pojedinca.
Muzika koju grupa sada radi su uglavnom obrade ritualnih i zabavnih pesama sa podruèja Zapadne Afrike, mada sve više ima i autorskih pesama sličnog karaktera. U to spada etno muzika, rege, Afro-kubana (u Gvineji je zovu: Pačanga), merenge, morna(balade) i slièno. Pesme su najčešće na kreolskom jeziku, mešavini Španskog i Portugalskog. So Sabi, prevedeno sa kreolskog, znači: Samo da nam bude lepo ! Teme pesama su različite. Neke opisuju ljubav i sreću, druge veliku tugu zbog teškog života i dugog robovanja. Ali, bez obzira na temu, verovanje u Africi nam poruèuje da uvek treba igrati, pevati i živeti sa muzikom jer se sreća povećava, a tuga pobeðuje.
Na koncertima grupe So Sabi je uvek pozitivna atmosfera.Muzika tera na igru. Publika veoma aktivno učestvuje u svemu, često donoseeći instrumente koje su sami pravili: razne šejkere, zvčèke i pištaljke. Svaka svirka je do×ivljaj za sebe. Često su prisutni mnogi gosti, a nije retkost da se na bini pridruži neko iz bublike i odsvira pesmu na svom ili na instrumentu nekoga iz grupe. Do sada, bend je imao više od 75 nastupa po različitim klubovima po Beogradu i u mnogim gradovima po Srbiji.
Albertova najčešća rečenica je: Lepo vama – lepo nama ! Neka tako bude !