Home [njuz] Skup mladih lidera dijaspore

Skup mladih lidera dijaspore

48
0

 Nećemo dozvoliti da Srbija ikada više bude zemlja iz koje mladi žele samo da odu. Učinićemo sve da mladima iz rasejanja stvorimo uslove da se ovde vrate i rade ono za šta su se školovali", istakao je ministar Srđan Srećković na otvaranju konferencije mladih lidera dijaspore.

Dvodnevna međunarodna konferencija mladih lidera dijaspore, pod nazivom "Mostovi koje gradimo danas pripremaju lidere sutrašnjice", koja je okupila 600 predstavnika sa pet kontinenata, otvorena je u Beogradu.  

"Nećemo dozvoliti da Srbija ikada više bude zemlja iz koje mladi žele samo da odu. Učinićemo sve da mladima iz rasejanja stvorimo uslove da se ovde vrate i rade ono za šta su se školovali", istakao je Srećković i dodao da ovu priliku ne treba propustiti.

"Potreban nam je novi patriotizam zapadnog tipa, a to znači borbu za modernu, evropsku, politički uticajnu i ekonomski jaku Srbiju koja za svoje partnere i saveznike ima najuticajnije zemlje sveta i koja upravo zbog tih savezništava ima demokratske kapacitete da brani naše državne i nacionalne interese", rekao je Srećković.

Treba dati mogućnost Srbiji da preko mladih ljudi, kaže Srećković, postane ekonomski i politički lider na zapadnom Balkanu.

"Ova konferencija govori o pravim resursima ove zemlje, a to su mladi ljudi iz Srbije sa pet kontinenata", rekla je ministarka sporta i omladine Snežana Samardžić-Marković, podsetivši na osnivanje Ministarstva omladine i sporta koje je kao najmlađe osnovano 2007. godine.

Samardžić-Marković je rekla da je cilj bio stvaranje nacionalne strategije mladih. Prema njenim rečima, Srbiji je nedostajala vizija o organizovanju mladih ljudi, koju je to ministarstvo stvorilo za manje od godinu dana postojanja, a to je strategija da mladi koji odlaze iz Srbije da se školuju, treba da se vrate u svoju zemlju i tu stvaraju svoju budućnost.

Govoreći o uspesima Ministarstva omladine i sporta, ona je naglasila da pri opštinama Srbije sada postoji 86 kancelarija za mlade i da je Savet Evrope ove podatke stavio u svoj priručnik kao primer dobre prakse.

Prvi skup mladih dijaspore počeo je u centru "Sava" izlaganjem predsednice Međunarodne konferencije mladih iz Kanade Tijane Aranautović, koja je naglasila da je cilj tog okupljanja biznis, svetska saradnja i stvaranje srpske privredne mreže koju će voditi mladi stručnjaci.

U ime gradonečelnika Beograda, skupu se obratio član Gradskog veća Željko Ožegović, a u ime Srpske pravoslavne crkve episkop australijsko-novozelandski Irinej.

Izvor:RTS