Home [njuz] Za brucoše mesta u septembru?

Za brucoše mesta u septembru?

37
0

 Maturanti koji nisu uspeli da se upišu u prvom upisnom roku, u septembru će moći da računaju samo na indekse nekog od tehničkih fakulteta.  Iako upis još nije završen, izvesno je da će mesta na budžetu ostati na građevini u Subotici i Nišu, kao i na mašinskim i tehnološkim fakultetima na ostalim univerzitetima. Upisne kvote nisu popunjene na četiri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, kao ni na većini visokoškolskih ustanova u Nišu. Ipak, ovde će mesta biti uglavnom samo za one koji će sami finansirati svoje školovanje.

– Kod nas je ostalo mesta na građevinskom smeru i tu ćemo moći u drugom upisnom roku da primimo i nekoliko studenata na teret budžeta. Ipak, u ovom trenutku teško je govoriti o preciznim podacima jer upis još nije završen – kažu u studentskoj službi Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i dodaju da su mnogi konkurisali na više visokoškolskih ustanova i da će tek posle upisa znati koliko je mesta zapravo ostalo.

Mesta će biti i na niškom Pravnom fakultetu, gde primaju 630 studenata, a prijemni je položilo njih 470. Ipak, u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću da kažu koliko slobodnih mesta će imati i da li će među njima biti i onih za čije školovanje će se pobrinuti država.

Slična situacija je i na novosadskom univerzitetu, s tim što će u septembru konkurs biti raspisan uglavnom za samofinansirajuće studente. Izuzetak su tehnički fakulteti.

– Primamo 210 brucoša na teret budžeta i 30 samofinansirajućih. Prijavilo nam se 132 kandidata, prijemni je položilo njih 128 i svi će biti upisani na budžet jer imaju više od 51 boda. Već sad je jasno da ćemo u narednom upisnom roku moći da primimo još toliko svršenih srednjoškolaca – objašnjavaju na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

Drugu šansu da dođu do indeksa maturantima će pružiti i Poljoprivredni i Pravni fakultet u Novom Sadu, ali budući brucoši bi već sad trebalo da očekuju da će morati sami da snose troškove studiranja. Na najvećem univerzitetu u Srbiji već je izvesno da se drugi upisni rok neće organizovati ni na jednom fakultetu društvenih nauka, dok oni kojima leže tehničke i bazične nauke, poput matematike, fizike i hemije, nemaju razloga za strah jer i u septembru mogu da upadnu na budžet.

Upis na Fakultet za fizičku hemiju

Zbog izuzetno slabog interesovanja svršenih srednjoškolaca za Fakultet fizičke hemije objavljen je naknadni konkurs. Svi kandidati koji su položili prijemni ispit iz matematike, fizike, biologije, hemije ili fizičke hemije na bilo kom fakultetu državnog univerziteta mogu se upisati od 1. jula svakim radnim danom do popune mesta.

Izvor: Blic