Home [njuz] Najskuplji indeks u Beogradu

Najskuplji indeks u Beogradu

42
0

 I ove godine najskuplji indeks u Srbiji imaće budući brucoši beogradskog Arhitektonskog fakulteta, koji će godinu dana studija plaćati 240.000 dinara. Rame uz rame je i školarina na Fakultetu primenjenih umetnosti – 200.000 dinara, a softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu koštaće 178.000 dinara. I dok na beogradskoj arhitekturi objašnjavaju da je ista cena studija već nekoliko godina, baš zato da bi izašli u susret roditeljima đaka u sveopštoj krizi, na drugim univerzitetima u Srbiji iste te studije su čak tri puta jevtinije. Na naše pitanje kako se snalaze sa školarinom od 90.000 dinara, profesor dr Dragan Aranđelović, dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu objašnjava da je jako teško napraviti kalkulaciju koliko bi studije arhitekture stvarno trebalo da koštaju. On kaže da fakulteti cenu studija određuju prema tržištu, odnosno s obzirom na to kakvi studenti dolaze i koliko su spremni da plate.

– Mi smo u siromašnim regionu, ovo je jug Srbije… Svesni smo materijalne situacija roditelja naših studenata, tako da držimo minimalnu cenu, tek toliko da se pokriju osnovni troškovi. A to što je školarina tri puta skuplja u Beogradu, naravno ne znači da oni školuju tri puta bolje stručnjake, već da je ono bogatiji kraj, tu je i Vojvodina, ima ko da plati – kaže profesor Aranđelović, dodajući da njihovi studenti nemaju nikakvih dodatnih troškova, osim povremeno nekih uverenja…

On kaže da ne zna koliko će studenata konkurisati u Nišu, ali da je upisna kvota od 280 brucoša, po njegovom mišljenju – prava mera.

Slične nelogičnosti, uočljive su i u okviru drugih fakulteta iste grupacije. Dok je ekonomija u Beogradu 95.000 a u Nišu 75.000, Ekonomski fakultet u Kosovskoj Mitrovici odredio je 40.000 dinara za svoj indeks. Da li to znači da studenti u Beogradu dobijaju više za svoj novac?

– Naravno da ne, mi koristimo ista nastavna sredstva, ali problem je u tome što se mi nalazimo na teritoriji Kosova i Metohije i naši studenti su uglavnom iz enklava. Morali smo da se prilagodimo ovakvoj situaciji, a školarinom se pokrivaju elementarni troškovi – objašnjava nam profesor dr Ljiljana Arsić, prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Ona dodaje i da je poslednjih godina smanjeno interesovanje studenata jer je konkurencija velika: na 50 km je drugi državni univerzitet koji upisuje 800 studenata, a u krugu od nekoliko kilometara je i mnogo visokih škola.

Slična situacija je i sa mašinskim fakultetima, pa u Novom Sadu indeks košta 90.000 dinara, a u Kragujevcu 30.000. Medicina u Beogradu košta 125.000 dinara, a u Kosovskoj Mitrovici 40.000.

Dosta novca ove godine izdvajaće i studenti koji se opredele za indeks farmacije (136.000), Fakulteta organizacionih nauka (129.000), a relacija između Beograda i Novog Sada u slučaju studija veterine koštaće 6.000 dinara, u korist glavnog grada Srbije (120.000), naravno.

Tradicionalno su skupe i studije umetničkih fakulteta. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu košta 150.000 dinara, Akademija umetnosti u Novom Sadu 125.000, a u Nišu je umetnički indeks 100.000 dinara.

Za razliku od Univerziteta umetnosti koji važi za najskuplji u Srbiji, državni u Novom Pazaru je najjevtiniji. Ovde je cena svih studija 40.000 dinara, izuzev likovne umetnosti za koju treba izdvojiti 90.000.

Kada je reč o ceni studija za strance, indeks u proseku košta oko 2.500 evra, a najskuplji je za buduće stomatologe – 4.950 evra.

Izvor: Politika