Home [njuz] Kancelarija za mlade otvorena za pomoć i saradnju sa omladinom

Kancelarija za mlade otvorena za pomoć i saradnju sa omladinom

38
0

 U nameri da pomogne mladim ljudima u rešavanju njihovih problema i zadovoljavanju potreba, grad Beograd je 25. maja otvorio Kancelariju za mlade, čije je sedište u Masarikovoj ulici 5, na 14. spratu „Beograđanke”.

– Kancelarija za mlade grada Beograda funkcionisaće kao krovna organizacija za opštinske kancelarije i proširiti mogućnost mladih ljudi da se obrate Gradskoj upravi kada imaju neku zamisao ili problem. Kancelarija u Masarikovoj prava je adresa gde omladinci mogu dobiti savet koja je društvena ustanova nadležna za ono što njima treba, i to nije ograničeno na gradske sekretarijate. Štaviše, beogradska kancelarija pomaže ljudima da u odgovarajućoj instituciji, na ma kojem nivou vlasti, ostvare svoje namere ili reše teškoće s kojima se suočavaju – rekao je za BEOINFO Kosta Andrić, šef Kancelarije za mlade.

On je kao ilustraciju naveo primer veoma telentovanog mladića koji nije znao da u Srbiji postoji odgovarajući republički fond namenjen stipendiranju talenata. Dobrim delom zahvaljujući beogradskoj kancelariji, mladić će već u septembru biti na magistarskim studijama u inostranstvu.

– Za kratko vreme od otvaranja kancelarije imali smo tu čast i zadovoljstvo da jednom izuzetno talentovanom mladom čoveku otvorimo put za dalje usavršavanje u nekoj od zemalja Evropske unije. Budući da je osetio podršku grada za svoje obrazovanje i školovanje, ubeđen sam da će se, posle usavršavanja, vratiti u Beograd i početi da doprinosi društvu. Povratak je veoma bitan momenat, na kome mi insistiramo – kazao je Kosta Andrić.

Čitav koncept Kancelarije za mlade i njeno osnivanje predstavlja obavezu zemalja članica Evropskog saveta, pa su i smernice njenog rada evropske. Grad je ipak, zbog specifičnosti koje postoje u našoj sredini, sproveo iscrpne pripreme i angažovao stručnjake da sprovedu istraživanja o potrebama mladih.

Prema rečima Koste Andrića, najveći problem omladine, sudeći prema dosadašnjem iskustvu, jeste zapošljavanje. Kancelarija zato organizuje sajmove na koje upućuje mlade ljude i u dogovoru s poslodavcima omogućava im da volontiraju u svojoj struci. To je bitno zato što se volontiranje računa kao radno iskustvo i pomaže ljudima da se zaposle i rade na mestima gde je prethodno iskustvo neophodno.

Andrić dodaje da omladinci ne znaju da gotovo svaki gradski sekretarijat ima neki program namenjen omladini. Očigledno je da Kancelarija za mlade grada Beograda predstavlja posrednika čije su mogućnosti veoma široke, a pristup kancelariji je vrlo jednostavan. Mladi koji u njoj prepoznaju instituciju preko koje će brzo i efikasno zadovoljiti neke svoje potrebe mogu da se jave na telefonski broj 011/3061-426 ili da pišu na elektronsku adresu mladioffice@beograd.gov.rs. Naravno, mogu i da dođu u prostorije u „Beograđanki”, gde će ih primiti stručni ljudi, otvoreni za razgovor.

Izvor:beograd.rs