Home [njuz] Na sezonskim poslovima dnevnica do 3.000 dinara

Na sezonskim poslovima dnevnica do 3.000 dinara

25
0

 U agencijama kažu da je ranije bilo mnogo veća ponuda poslova…
Nastupajući letnji meseci zbog ekonomske krize neće biti prebogati ponudom sezonskih poslova za koje omladinske zadruge angažuju studente ili svršene srednjoškolce. Ipak, poslova za najupornije će biti – mladićima su na raspolaganju lakši fizički poslovi, dok će devojke najviše raditi kao promotereke. Dnevnice se kreću od 1.000 do 3.000 dinara.

U zadrugama kažu da je prošlih godina bilo mnogo više posla i da se preko agencija moglo raditi i na primorju, ali da je situacija sada drugačija. Takođe, za poslove su mnogo više zainteresovani muškarci, iako devojke mogu lakše da dođu do džeparca.
– Devojke lakše dolaze do posla jer one mogu da rade kao promoterke raznih proizvoda i to poslodavci najčešće traže. To su plaćeni poslovi i dnevno može da se zaradi i 3.000 dinara. Muškarcima su na raspolaganju najčešće lakši fizički poslovi gde su dnevnice i do 1.000 dinara – kažu za „24 sata” u agenciji „Tragač”.
U agencijama kažu da je ranije bilo mnogo veća ponuda poslova, kao što su radovi u poljoprivredi, ali u poslednje vreme za takve poslove skoro da nema nikave potražnje.
Kada je reč o kratkoročnim poslovima, dnevnice su fiksne i kreću se od 1.000 do 3.000 dinara, dok se za mesečne poslove plaća po satu, a najčešće iznosi 80dinara.
U zadrugama kažu da poslova za srednjoškolce ima sve manje, a da oni najčešće rade kao prodavci sladoleda ili lepljenja deklaracija, ali do takvih poslova najčešće dolaze privatnim tokovima, nekontaktirajući zadrugu.
– Svako leto idem u zadrugu da se raspitam o poslovima. Za sezonu zaradim taman toliko da mogu da platim letovanje. Ove godine čekam samo da se završi ispitni rok pa da mogu da tražim posao. Najčešće su u pitanju lakši fizički poslovi, mada sam prošlog leta radio u administraciji – kaže za „24 sata” Marko Mijailović, apsolvent Fakulteta političkih nauka.

Kako se učlaniti u omladinsku zadrugu
Srednjoškolci na uvid u zadrugu donose uverenje iz škole, studenti potvrdu o overenom semestru, dok nezaposleni mlađi od 30 godina donose radnu knjižicu, u kojoj se ubeležava svaki dan proveden na poslu. Svi koji nađu posao preko zadruge su zdravstveno osigurani. Posao se realizuje sklapanjem ugovora s poslodavcem, a vreme trajanja ugovora za posao kod istog poslodavca je maksimalno 120 dana.

Izvor:24 sata