Home [njuz] Svaki deseti učenik probao drogu

Svaki deseti učenik probao drogu

36
0

 Svaki deseti učenik prvog razreda srednje škole koristio je neku od psihoaktivnih supstanci, s tim što u tome prednjače devojčice. Hemijska sredstva jakog mirisa, poput lepka, benzina, plina, bronze i lakova, koristilo je 2,9 odsto učenika prve godine srednje škole. Alkohol u kombinaciji sa pilulama probalo je 2,7 odsto, dok je ekstazi uzelo 1,6 odsto učenika, rezultat je istraživanja Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima u Srbiji.

Poseban problem među učenicima je konzumiranje alkohola. Podaci pokazuju da je devet od deset učenika (89,1 odsto) bar jednom u životu popilo jedno ili više alkoholnih pića, a jedna četvrtina školske dece (24,9 odsto) redovno konzumira alkohol. Veliki procenat je i dece (42,2 odsto) koja su se bar jednom tokom života napila.
 
Zbog toga ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavljuje strožu kontrolu prekomernog kupovanja i konzumiranja alkoholnih pića.
– Nijedan potez, mera ili kampanja sama po sebi ne može da reši problem alkoholizma, narkomanije i pušenja. Međutim, ove godine bićemo svedoci donošenja novog zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, ali i kontrole kupovanja i korišćenja alkohola – kaže Milosavljević.
U istraživanju se došlo do zaključka da mladići mnogo ranije probaju alkohol od devojaka. Tako je svaki peti mladić (18,1 odsto) prvi put probao pivo sa devet godina, a neki i ranije. Sa konzumiranjem vina i žestokih pića mladi najčešće započinju sa 14 godina. Većina anketiranih učenika prvih i drugih razreda srednjih škola, 58,9 odsto, smatra da vrlo lako mogu da kupe i pivo i vino, dok 40,5 odsto tinejdžera misli da su im i žestoka alkoholna pića lako dostupna, iako je u Srbiji zakonom zabranjena prodaja i služenje alkohola maloletnicima.
U Srbiji je prvi put uređeno ovakvo istraživanje i to po metodologiji koja se koristi u Evropskom školskom istraživanju o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima. Istraživanje je obuhvatilo 6.553 učenika prvog razreda srednjih škola. Ovo je četvrta po redu studija koja se sprovodi u Evropi, a u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Moldaviji prvi put je urađena na nacionalnom nivou.

Alkohol
89,1% mladih probalo jedno ili više alkoholnih pića (89,9% mladića i 88,3% devojaka)
36,7% mladića redovno pije alkohol
14,4% devojaka redovno pije alkohol
42,2% učenika bar jednom se napilo
8,4% učenika prvi put se napilo sa 13 godina

Psihoaktivne supstance
15% mladih probalo marihuanu, hašiš, LSD
6,8% dečaka i 3,2% devojaka u poslednjih 12 meseci koristilo marihuanu
7,6% mladih koristilo sedative bez recepta 10% devojke i 4,8% dečaci

Najdrastičniji slučajevi
2,7% probalo alkohol u kombinaciji sa pilulama
2,9% probalo lepak, benzin, plin, bronzu i lakove
1,6% probalo ekstazi

Izvor:Blic