Home [njuz] Zbog Univerzijade planirani i dodatni ispitni rokovi za studente

Zbog Univerzijade planirani i dodatni ispitni rokovi za studente

149
0

 Za većinu studenata Beogradskog univerziteta biće skraćena studijska godina, dok će junski rok početi ranije ili će biti kraći zbog Univerzijade koja se održava od 1. do 12. jula, baš u vreme prvog ispitnog roka. Iz istog razloga za nekoliko dana biće pomeren i upis nove generacije brucoša.

Zbog održavanja najvećeg studentskog takmičenja, junski ispitni rok na većini fakulteta Beogradskog univerziteta moraće da se završi dve nedelje ranije, do početka Univerzijade. Pomeranje termina je neophodno pre svega zbog volontera koji će na pripremama intenzivno raditi bar dve nedelje. Dakle, ove promene ne kače preostalih šest univerziteta.
– Svaki fakultet BU će prema mogućnostima promeniti kalendar nastavnih i ispitnih aktivnosti. Tako će osam fakulteta, između ostalih Mašinski, Elektrotehnički, Matematički, Saobraćajni sa ovim aktivnostima završiti do 20. juna. Ostali fakulteti će do tog datuma završiti sa prvim terminima za ispite i odmah potom dati drugi rok, tako da će studenti moći da biraju kada će polagati ispite. Kako volonteri Univerzijade i oni koji se iseljavaju iz Studentskog centra ne bi bili oštećeni skraćenjem junskog ispitnog roka, za njih su pojedini fakulteti uveli i dodatne rokove posle takmičenja – objašnjava Aleksandar Jović, predsednik Studentskog parlamenta.
Međutim, ima i fakulteta koji ne mogu da skrate studijsku godinu zbog praktične nastave.
– Recimo, praktična nastava na Poljoprivrednom fakultetu se obavlja u prirodi, pa je samim tim vezana za određeno godišnje doba i zato se ne može pomerati. U sličnoj situaciji je i Medicinski fakultet čiji studenti imaju praksu na klinikama, pa moraju sa njima da se usaglašavaju – dodaje Jović.
Milan Podunavac, dekan Fakulteta političkih nauka, kaže da su za volontere uveli predispitni i ispitni rok u junu i jedan predrok u avgustu. Inače, redovni rok na FPN je skraćen za deset dana, pa traje od 15. juna do 5. jula. Sa druge strane, na Veterinarskom fakultetu nema nikakvih promena, ni što se tiče termina ni broja rokova, tako da studenti ispite mogu polagati od 1. do 30. juna.
Osim junskog roka, zbog Univerzijade se skraćuje i menja prvi termin polaganja prijemnih ispita na Univerzitetu u Beogradu za svršene gimnazijalce i srednjoškolce. Tako će budući brucoši najverovatnije predavati dokumenta od 21. do 24. juna, prijemne ispite polagati od 26. do 29, dok će rezultate saznati 30. juna. Konačna odluka o rasporedu upisnih aktivnosti trebalo bi da se zna u četvrtak, 21. maja, nakon sednice Vlade Srbije. Tada bi trebalo da se donese odluka o upisnim kvotama za školsku 2009/10. nakon čega će Ministarstvo prosvete raspisati konkurs sa pravilima upisa na osnovne studije.
Dodatni problem sa kojim su se pojedini beogradski fakulteti (Ekonomski, Farmaceutski, Mašinski…) suočili u ovom periodu je i pitanje mesta gde će održati prijemne ispite, s obzirom na to da to neće moći kao prethodnih godina na Beogradskom sajmu. Jedino rešenje, prema rečima dekana, jeste da se iskoriste postojeći kapaciteti na drugim fakultetima.
– Prema našem okvirnom rasporedu, prijemni ispit iz matematike biće održan 26. juna, a iz fizike dan kasnije. Zbog velikog broja zainteresovanih, ispit iz matematike nam je kritičan, pa smo ga održavali na Sajmu. Pošto će ove godine te prostorije koristiti takmičari na Univerzijadi, sa dekanima Građevinskog, Tehnološkog, Arhitektonskog i Mašinskog fakulteta smo se dogovorili da pozajmimo njihove sale tog dana – kaže Miodrag Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

Iseljenje iz Studenjaka do 20. juna
Za potrebe Univerzijade moraće ranije da se oslobode i prostorije Studentskog centra kako bi se u njih smestili takmičari i 12.000 volontera. Prema rečima predsednika studentskog parlamenta, iseljavanje studenata iz Prvog bloka mora biti završeno najkasnije do 20. juna, a naknadno će biti rešeno da li treba osloboditi i Drugi blok.

Izvor:Blic