Home [stipendije] Isti nivo stipendija uprkos krizi

Isti nivo stipendija uprkos krizi

29
0

 Predsednica Fonda za mlade talente Snežana Samardžić Marković izjavila je danas da će nivo stipendija koje taj fond izdvaja za najbolje studente ostati isti uprkos ekonomskoj krizi.
Na sednici Fonda za mlade talente u Palti Srbije Samardžić Marković je kazala da su ukupna budžetska sredstva za 2009. godinu za Fond iznosila 500 miliona dinara, a da su rebalansom budžeta smanjena na oko 457 miliona dinara. Zbog smanjenih sredstava smanjili smo administraciju tako da umesto 11 članova Komisija Fonda sada ima sedam članova. Nivo stipendija ostaje isti", rekla je Samardžić Marković koja je i ministarka za omladinu i sport.
Stipendije za do 500 najboljih studenata iz Srbije za osnovne i postdiplomske studije na univerzitetima zemalja članica Evropske unije iznose do 1.250.000 dinara po studentu u toku jedne školske godine.
Po tom konkursu je prošle godine stipendirano 96 kandidata.
Stipendije za do 1.000 najboljih studenata završne godine osnovnih studija univerziteta čiji je osnivač Srbija iznose 25.000 dinara mesečno po studentu. U okviru tog konkursa prošle godine je stipendirano 998 kandidata.
Fond za mlade talente je na današnjoj sednici utvrdio preliminarnu listu za nagrade učenicima srednjih škola i studentima za postignute rezultate na takmičenjima u zemlji i svetu.
Na konkurs se prijavilo 992 kandidata odnosno 350 više nego 2007. godine, a od tog broja 585 kandidata ispunjava sve uslove konkursa.
Samardžić Marković je kazala da je lista preliminarna što znači da će oni koji nisu ušli na spisak za nagrade imatie prostor da se žale.
Prema njenim rečima, iznos nagrade zavisi od toga da li je takmičenje održano u zemlji ili u inostranstvu, kao i od postignutih rezultata na takmičenjima.
Za rezultate postignute na domaćim takmičenjima nagrade iznose od 20.000 do 50.000 dinara, a za međunarodna takmičenja do 200.000 dinara