Home [njuz] Besplatne studije za 100 studenata

Besplatne studije za 100 studenata

47
0

 U Ministarstvu za dijasporu je održan sastanak sa predstavnicima 24 univerziteta iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca i potpisan je Sporazum o saradnji o obezbeđivanju besplatnog studiranja za 100 studenata iz dijaspore.
Ministar za dijasporu Srđan Srećković je rekao da je Ministarstvo za dijasporu u saradnji sa drugim državnim organima i institucijama, pokrenulo do sada veliki broj projekata u skladu sa svojom strategijom Povratka mladih iz dijaspore.

– Obezbedili smo letnje prakse u najvećim firmama u Srbiji, letnje kampove za učenje srpskog jezika, stručne seminare i saradnju sa najvećim sajtom za zapošljavanje Infostudom, istakao je ministar i dodao da je projekat u vidu besplatnog studiranja za 100 studenata iz dijaspore na osnovnim, master i doktorskim studijama logičan nastavak strategije Ministarstva za povratak mladih.

Srećković je rekao i da Nacrt zakona o dijaspori u članu 28. predviđa se budžetski fond za dijasporu i Srbe u okruženju, jedan deo ovih sredstava izdvajaće se za studiranje pripadnika dijaspore. Kriterijum kojim ćemo se voditi biće – najbolji i natalentovaniji studenti.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Kragujevcu Zoran Ponjević i dekan Medicinskog fakulteta u Nišu Milan Višnjić izrazili su zadovoljstvo što učestvuju u projektu Ministarstva za dijasporu koji ima za cilj povratak mladih pripadnika dijaspore i sticanje obrazovanja na visokoobrazovnim institucijama u Srbiji, kaže se u saopštenju Ministarstva za dijasporu.

Izvor:Studio B