Home [njuz] Udar na državne fakultete

Udar na državne fakultete

48
0

 Odluka Vlade Srbije da budžetski korisnici uplaćuju 40 odsto od sopstvenih prihoda u državnu kasu, izazvala je ogorčenje u akademskoj zajednici.
Ističe se da je to protivustavna, protivzakonita i odluka koja je usmerena protiv interesa državnih fakulteta. Najavljuju se, čak, i ostavke dekana ukoliko nadležni ne odustanu od ove namere.

Prema rečima prof. dr Marka Backovića, dekana Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Zakonom o visokom obrazovanju je izričito precizirano da fakulteti samostalno raspolažu sopstvenim prihodima. Reč je o sredstvima koji oni dobijaju od raznih projekata i saradnje sa privredom.

– Odluka Vlade je direktno usmerena protiv interesa državnih fakulteta, pošto se ne odnosi na privatne visokoškolske ustanove – objašnjava Backović. – Profesori će odlaziti na privatne fakultete. Teško ćemo zadržati kadrove, jer im privatni fakulteti nude duplo veću platu. Mi to ne možemo. Samo iz oblasti ekonomije ima 30 privatnih fakulteta, a nama je do sada otišlo deset profesora.

Backović ističe da će se akademska zajednica uskoro obratiti javnosti i ističe da su dekani spremni da podnesu ostavke, ukoliko se ne odustane od ove odluke. On dodaje da su sredstva koja bi se na taj način prikupila zanemarljiva i iznose 0,2 odsto ukupnih prihoda u budžetu. Kako naglašava Backović, jaz između državnih i privatnih fakulteta će na ovaj način postati nepremostiv.

Rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Radosav Bubanj, ističe da će o ovom pitanju razgovarati sa svojim dekanima. I on smatra da ova odluka vodi ka uništavanju državnih fakulteta.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Milorad Milovančević se nada da ova odluka neće zaživeti u praksi. On predlaže da se država orijentiše ka javnim radovima, koji su se vekovima unazad pokazali kao pravi korak za prevazilaženje krize.

Veliki dug

Srpski državni univerziteti i fakulteti su u veoma teškoj finansijskoj situaciji, a samo Univerzitetu u Beogradu država duguje 10 miliona evra. Takođe, ni troškovi akreditacije koje po zakonu plaća osnivač država nije platila. Dugovi se gomilaju, a novi namet samo će pogoršati ionako tešku situaciju.

Izvor:Novosti