Home omladinska politika Preporuke sa konferencije – Kancelarije za mlade

Preporuke sa konferencije – Kancelarije za mlade

35
0

 Grupa "Hajde da…" je , 19.02.2009. godine, u Palati Srbija (SIV) na Novom Beogradu organizovala konferenciju "Kancelarije za mlade – Gde/Šta Smo/Ćemo?" u okviru projekta : „Kancelarije za mlade – stubovi omladinskog aktivizma i demokratskog gradjanskog društva ", koji Grupa "Hajde da…" realizuje u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije , a uz finansijsku podršku Fonda za otvoreno društvo, Ulof Palme International Center i Sida.

Konferenciji je prisustvovalo 37 predstavnika/ca lokalnih Kancelarija za mlade iz čitave Srbije: Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Bečeja, Kuršumlije, Nove Varoši, Loznice, Obrenovca, Odžaka,Smederevske Palanke, Palilule, Svilajnca, Trstenika, Zrenjanina,Subotice,Savskog Venca, Niša, Bele Palanke,Rume,Zaječara,Voždovca,Valjeva,Negotina, Velikog Gradišta,Novog Sada,Prijepolja,Malog Iđoša,Bujanovca,Svrljiga,Novog Bečeja kao i predstavnici Ministarstva omladine i sporta, a facilitatori konferencije bile su osobe sa dugogodišnjim trenerskim iskustvom iz oblasti razvoja i implementacije omladinske politike: Nenad Maletin, Danijela Jović i Sever Džigurski.
Konferencija je imala za cilj pronalaženje mehanizama za što efektniji i efikasniji način rada lokalnih kancelarija za mlade. Sadržala je niz radionica na kojima su koordinatori stekli nova znanja i veštine na polju rada kancelarija, a pre svega razmenili iskustva i probleme sa kojima se susreću u radu i komunikaciji sa lokalnim samoupravama, Ministarstvom omladine i sporta i mladima.
Na Konferenciji se radilo i na preporukama koje vam, nakon konsultacija između učesnika/ca, upućujemo kako bi se u dijalogu sa onima koji na terenu rade sa mladima i susreću se sa mnogobrojnim izazovima , unapredio razvoj brige o mladima u Srbiji i uspostavili mehanizmi aktivnog učešća mladih, monitoringa i aktivnog, a ne samo deklarativnog, preuzimanja odgovornosti od strane gradova i opština i gradova za poboljšanje kvaliteta života mladih ljudi.
Ovaj tekst, kao i preporuke upucene Ministarstvu, mozete naci u spajalici.  Mislimo da je ovo koristan nacin da se poboljsa saradnja i unapredi rad Kancelarija za mlade.
 

 

Marijana Kraker
Programska asistentkinja
Grupa " Hajde da…"