Home [njuz] Beogradski univerzitet dobio nove zadužbine

Beogradski univerzitet dobio nove zadužbine

95
0

 Posle dužeg vremena, na Univerzitetu u Beogradu obnavlja se duh zadužbinarstva, odlukom dve porodice da zaveštaju svoju imovinu najstarijoj visokoškolskoj ustanovi u regionu.

Beograđanin Petar Srnić sa porodicom zaveštao je Univerzitetu tri stana u Beogradu, ukupne površine oko 200 kvadratnih metara, od čije će se zakupnine nakon njihove smrti mesečno stipendirati 20 studenata. On je kao glavni motiv za odluku da postane dobrotvor Univerziteta naveo da je kvalitetan kadar jedan od najvažnijih faktora za izlazak društva iz krize.

– Jedini uslov je da prednost pri dodeli stipendija imaju mladi iz Moravičkog okruga, pošto sam i sam iz tog kraja – izjavio je Srnić Tanjugu.

Srnić je rođen 1934. godine u selu Ostra, kod Čačka, a sa 11 godina je sa porodicom došao u Beograd. Supruga Paulina je umrla prošle godine, ćerka Svetlana je službenik, a on je, posle penzionisanja, osnovao privatnu izdavačku firmu.

Testamentom će biti osnovana Zadužbina porodice Srnić, koja se nalazi u njegovom rodnom selu. Uz pomoć donatora, obezbedila je sredstva za izgradnju vodovoda, ambulante, crkve, a svoju biblioteku, od nekoliko hiljada knjiga, pokloniće čačanskoj opštini.

Osamdesetogodišnja Beograđanka, koja je insistirala da ostane anonimna, odlučila je da postane donator Univerziteta, tako što je testamentom poklonila ušteđevinu od oko 30.000 evra i pokućstvo, za pomoć studentima sa rosekom 10. Donatorka, koja je oslepela pre izvesnog vremenena zbog bolesti, rođena je u Beogradu, nema decu, a ostala familija je situirana u inostranstvu.

– Čovek kad učini dobro delo, ne treba o tome da udara na sva zvona, smatram da je to nešto sasvim normalno – bio je jedini njen komentar , koji je u i izjavi za Tanjug prenela njena prijateljica.

Zadužbine i fondovi namenjeni su najčešće za nagrađivanje studentskih stručnih i naučnih radova, pomaganje siromašnih studenata i studentskih ustanova, za studentske stipendije, specijalne naučne svrhe i opšte univerzitetske potrebe.

Najstariji fond iz 1890. godine

OBNOVA Najstariji registrovan je Fond za podizanje Botaničkog vrta koji je osnovan 1890. godine. Univerzitet je između dva svetska rata raspolagao sa 75 zadužbina i fondova, ali je u toku i posle Drugog svetskog rata imovina univerzitetskih zadužbina pretrpela velike štete. Univerzitet je od 1997. godine obnovio rad 11 zadužbina i tri fonda. Poslednjih godina se nastavlja tradicija zadužbinarstva, pa Univerzitet ima nekoliko aktivnih novoosnovanih legata fondova iz kojih se stipendiraju i nagrađuju studenti: Fond „Sestre Bulajić", Fond „mr ph Ljubice Cige Vojteh Dragićević i ing ecc Nikole Dragićević", Legat „Danice i Ivana Feofilaktov" i „Legat Koste Migrića Univerzitetu u Beogradu".

Zadužbine i fondovi BU koji su obnovili rad

Zadužbina Ljubice Zdravković

Zadužbina Rada i Milana Vukičevića

Zadužbina Dragoljuba Marinkovića

Zadužbina Gliše i Marije Rakić

Fond Olge i Milana Panića

Zadužbina Gašić Živana

Fond „Potporučnik Borko Nikitović"

Fond Milana Stevanovića Smederevca

Zadužbina Vlajka Kalinića

Zadužbina Luke Ćelovića Trebinjca

Zadužbina Milivoja Jovanovića i Luke Ćelovića

Zadužbina Veselina Lučića

Zadužbina Đoke Vlajkovića

Zadužbina Svetozara Vidakovića

i žene Magdalene

Izvor: 24 sata