Home [treninzi] Lekcije iz urbane ekologije

Lekcije iz urbane ekologije

43
0

 Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa Udruženjem građana „Škola za opstanak“, 11. marta organizuje jednodnevni radni seminar na temu „Urbane ekologije“, i nužnosti specifičnog suživota prirode i čoveka u gradu na ekološkim principima i konceptu održivog razvoja. Seminar je namenjen nevladinim organizacijama iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine, obrazovanja i kulture, i održava se u beogradskom Studentskom kulturnom centru.

Ciljevi seminara su da se ljudima i organizacijama koji se bave zaštitom životne sredine, a posebno onima koji se bave edukacijom, prenesu nužna i specifična znanja, kao i veštine iz ovih oblasti.

Seminar će otvoriti Goran Trivan, gradski sekretar za životnu sredinu. OsnivačŠkole za opstanak Gordana Brun govoriće o ciljevima, zadacima i metodama permanentnog obrazovanja u ovoj oblasti. Verica Gburčik iz Instituta za multidisciplinarna istraživanja, govoriće o klimatskim promenama u svetu i u Beogradu, kao i uticaju tih promena na prirodu. Voislav Vasićpredstaviće specifičnosti biološke raznovrsnosti u gradu, a Borislav Stojkov, iz Republičke agencije za prostorno planiranje predstaviće Strategiju održivog razvoja Beograda.

Učesnicima seminara iz nevladinih organizacija posebno će biti zanimljivo predavanje Ruže Helaćiz Fonda za razvoj neprofitnog sektora Vojvodine, koja će preneti svoja iskustva na temu javnog zagovaranja i lobiranja u oblasti životne sredine. Na seminaru će premijerno biti prikazan edukativni film „Volimo Beograd“ koji je posebno za ovu priliku, ali i kasnije korišćenje, uradilo udruženje građana „Škola za opstanak“.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine pokrenuo je ovaj radni seminar jer je obrazovanje za održivi razvoj imperativ vremena i jedan od najvažnijih prioriteta u oblasti razvoja i očuvanja životne sredine.