Home [njuz] Koliko košta student u Beogradu

Koliko košta student u Beogradu

53
0

 Roditelji iz unutrašnjosti sa prosečnom zaradom od 35.400 dinara daju do 80 odsto jedne plate da bi pokrili troškove
Jeleni Medaković, studentuFilološkog fakulteta u Beogradu, potrebno je najmanje od 10.000 do 15.000 dinara da pregura od prvog do prvog u mesecu, i to pod uslovom da nikud ne mrdne iz sobe u Studentskom gradu i da ne mora da izdvoji novac za knjige, skripte ili članarinu u domskoj čitaonici.

– Snalazim se tako što mi studentski kredit, koji iznosi 5.000 dinara, „potkrpi” plaćanje smeštaja, hranu i markicu za gradski prevoz. Ostale izdatke pokrivam od džeparca koji mi roditelji šalju. U proseku, potrošim od 20.000 do 30.000 dinara za mesec dana. Jer, usluge čitaonice i biblioteke, Interneta, mašine za pranje i sušenje veša, kopirnice, odlazak u bioskop, pozorište, povremeni izlazak u diskoteku koštaju me dodatnih pet do deset hiljada dinara – otkriva Jelena strukturu svog studentskog budžeta.

 

Računica pokazuje da na kraju meseca spisak sporednih troškova akademce iznosi dodatnih 10.000 do 15.000 dinara. To znači da je roditeljima sa prosečnom platom, koja je u decembru, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila 35.400 dinara, potrebno od 60 do 80 odsto zarade da bi pokrili troškove studiranja svog deteta, pod uslovom da je budžetski student.

Mesečni smeštaj u studentskom domu je oko hiljadu dinara, u zavisnosti od kategorije sobe. Doručak u menzi iznosi 26, ručak 45, a večera 38 dinara, tako da studentu treba oko 100 dinara dnevno, odnosno oko 3.000 dinara za ishranu 30 dana. U sklopu Studentskog grada, najvećeg studentskog naselja na Balkanu, postoji centralna čitaonica od oko 500 mesta gde stanari mogu da spremaju ispite. Godišnja pretplata za čitaonicu i biblioteku iz koje može da se pozajmi i stručna literatura iznosi oko 700 dinara. Pranje veša je 110, a sušenje 100 dinara. Studenti uglavnom peru svoj veš tri puta mesečno i za tu uslugu im je potrebno oko 500 dinara, kažu naši sagovornici.

Odlazak u bioskop, koji je takođe u sklopu Studenjaka, košta 100 dinara. Inače, u ovom bioskopu istovremeno se daju skoro svi filmovi koji su i u gradskim bioskopima hit. Cene u kopirnici su približno iste kao i u ostalim kopirnicama i studenti uglavnom nemaju popust. Izlasci su prilično skupi i malo studenata može da ih priušti, pokazuje naše istraživanje.

– Cene pića u klubovima su paprene i zbog toga ne izlazim baš često. Dva, tri izlaska mesečno su i više nego dovoljna s obzirom na to da su studentski džepovi plitki. Da bih izašao, popio samo dva pića i vratio se noćnim prevozom potrebno mi je najmanje 400 dinara. A o sastanku sa devojkom i da ne pričam – požalio se jedan od stanara Studentskog grada.

Kako kaže, za taj novac može četiri dana da se hrani u menzi, pa je izlaske sveo na minimum. Akademci kažu da im je bitan svaki dinar pa se tako vrlo često odlučuju da ispite spremaju u sobi, umesto u čitaonici. Ovakvim planiranjem budžeta u džepu im ostaje 700 dinara više.

 

Izvor:Politika