Home [stipendije] Domaći konzorcijum stipendira najbolje studente

Domaći konzorcijum stipendira najbolje studente

78
0

 Cilj je da se zaposle najbolji i da u energetici, koja postaje primarna oblast, svoje mesto nađe što više mladih, a ne da svoju sudbinu vezuju za inostranstvo, rekao je sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Nikola Rajaković.
Članice domaćeg Konzorcijuma za konsalting i inženjering u energetici, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu (UB) i Ministarstvom rudarstva i energetike, raspisaće konkurs za 100 stipendija studentima završnih godina elektro-tehničkih i tehnoloških fakulteta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Svaka od 13 članica konzorcijuma raspisaće, do 5. februara, posebne konkurse koji će biti objavljeni na sajtu www.konzorcijum.com, sajtu UB, kao i na Elektro-tehničkom, Mašinskom, Rudarsko-geološkom, Tehnološko-metalurškom, Građevinskom fakultetu i u dnevnoj štampi, rekao je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Nikola Rajaković.
Rektor UB Branko Kovačević je ukazao na važnost ulaganja u domaću privredu, posebno u vreme ekonomske krize, koja se, kako je rekao, prevazilazi školovanjem i zapošljavanjem mladih ljudi. On je podsetio da u SAD i Kanadi radi oko 70.000 bivših studenata iz Srbije, čime je naša država praktično "častila" ove dve zemlje, sa oko 15 milijardi evra, koliko je koštalo njihovo školovanje. "To je nedopustivo za ovu zemlju", rekao je Kovačević, smatrajući da u ovakve i slične projekte treba da se uključe i druga ministarstva, poslovne zajednice, privredna društva.
Na konkurs se mogu prijaviti studenti završnih godina, sa visokim prosečnim ocenama i redovnim studiranjem. Konferenciji su prisustvovali predstavnici članica konzorcijuma, direktori Energoprojekt ENTEL-a, Instituta "Mihajlo Pupin automatika" i "Kolubara metal" Mladen Simović, Milenko Nikolić i Sava Kovačev, koji su podsetili da je prvi, najavni konkurs, objavljen u dnevnom listu "Politika" 12. januara.