Home [njuz] Studenti dobili mesta u domu ali?

Studenti dobili mesta u domu ali?

61
0

 Studenti kojima je obećano jedno od 345 mesta u 180 soba u domu koji se gradi u Kineskoj četvrti moraće da plaćaju stanarinu od 100 i više evra u privatnim stanovima još nekoliko meseci, pošto će zbog kašnjenja radova useljenje po rang-listi iz oktobra prošle godine početi tek na proleće. Izgradnja novog studentskog doma na Limanu III do sada je trebalo da bude potpuno završena, ali graditelji probijanje rokova pravdaju niskim temperaturama i prognoziraju da će gradilište zatvoriti tek sredinom februara. Nakon toga će studenti, koji su se nadali da će u januaru uveliko pakovati torbe i useljavati u dom, morati da sačekaju još i tender za nabavku opreme i nameštaja.

– Studentski centar još nije odgovoran za taj dom, jer tamo nemamo ni svoje nadzorne organe. Nismo odgovorni ni za gradnju, niti za napredak radova, ali ni kvalitet materijala. Sve to je još uvek na Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine, odakle se ovi radovi finansiraju i na Građevinskom preduzeću „Gardi“ zaduženom za izgradnju.

Radovi kasne zbog hladnoće, ali će postoje realne šanse da uskoro budu završeni. Ipak, to ne znači da se studenti mogu odmah useliti jer nedostaje sva oprema. Za nabavku opreme treba raspisati tender i tek kada sobe budu kompletirane, uselićemo studente prema rang-listi kandidata – kaže zamenik direktora Studentskog centra Novi Sad Nebojša Petrović, uz nadu da će radovi ipak biti završeni do kraja januara.

Međutim, upravnik gradilišta Siniša Prica kaže da je novi rok 15. februar.

– Dobili smo juče informaciju da su radovi produženi za 15 dana. Predviđeni rok smo probili najviše zbog niskih temperatura zbog kojih nismo mogli da napredujemo planiranim tempom. Ostalo je još da uradimo trotoare, jedini deo okolnih radova koje mi izvodimo. Unutra je ostao još moleraj i keramika, a na još dve etaže treba da se postavi unutrašnja stolarija.

Ovde je svakog dana oko 80 radnika i verujem da ćemo do 15. februara sve završiti. Jedino u čemu smo probili rok su spoljašnji radovi, koje nismo mogli da obavljamo na temperaturama ispod minus pet – kaže Prica, uz uveravanja da radnici čine sve što mogu kako bi što pre završili dom.

U izgradnju doma od 5.668 kvadrata pokrajina je uložila 350 miliona dinara, a svaka soba imaće kupatilo, čajnu kuhinju i terasu. Uz to, dom će imati i četiri TV sale i osam čitaonica.

Smeštaj obećan u oktobru

Studentima kojima je u oktobru obećano da će se početkom godine useliti u novi dom, ovakva uveravanja ne znače mnogo, jer svakoga meseca izdvajaju najmanje po 100 evra za cimerski život u podstanarskom stanu.

– Ovakvo ponašanje nema smisla i bilo bi mi draže da mi je rečeno da dom neće biti gotov na vreme. Na konkurs je bilo dato manje mesta nego obično, kada smo se pobunili rečeno nam je da sačekamo, da nas čekaju mesta u novom domu, a sada se ispostavilo da sam ću cele godine plaćati podstanarski stan. Šta meni znači useljenje u martu ili aprilu, kada sa junskim rokom završavam posao u Novom Sadu? – kaže Jasmina P., studentkinja iz Vršca.

Izvor: Blic