Home [zabavnik] Mali-veliki preduzetnici „NS potrčka”

Mali-veliki preduzetnici „NS potrčka”

48
0

 Pod parolom " Kud vi okom, tu mi skokom " pre nešto više od mesec u Novom Sadu je počela da radi specifična firma "NS potrčko" koja se bavi kućnom dostavom namirnica, lekova, dokumenata i svega ostalog što je sugrađanima potrebno, a nisu u mogućnosti da lično odu po to.Specifičnost ovog malog preduzeća je upravo u tome što ga vode četiri dvadesetjednogodišnjaka, studenta Novosadskog univerziteta koji su i šefovi i zaposleni i vlasnici firme.

– Krenuli smo od sebe i situacije da nas nekad mrzi da odemo do prodavnice ili do fotokopirnice po skripte, a nekad nemamo vremena ili iz nekog drugog razloga nismo u mogućnosti. Shvativši da nismo jedini koji imaju ovu vrstu potrebe javila nam se ideja da bismo to mogli da iskoristimo i razvijemo posao – objašnjava jedan od osnivača Nikola Lukičić, student Industrijskog menadžmenta.

Pozabavili su se i pitanjem kućne dostave namirnica iz supermarketa i shvatili da ono što je na Zapadu standard kod nas ne postoji, a korisno je i potrebno.
– Uglavnom smo dostavljali hranu i lekove. Skoro smo imali poziv devojke iz Petrovaradina kojoj je pozlilo na radnom mestu pa smo joj doneli lekove, a jedan sugrađanin nas je zvao jer mu je ponestalo benzina. U suštini, mi smo servis za dostavu svega onoga što naša peglica može da preveze. Jedna gospođa nas je zvala da joj vozimo orman ali takve porudžbine nismo u mogućnosti da ispunimo pošto nemamo čime. Za sada primimo u proseku dva poziva na dan što je nedovoljno da bismo bilo šta zaradili ali ne odustajemo jer smo mlada firma koja radi od kraja decembra i svesni smo da treba da prođe neko vreme da se posao razvije – dodaje Nikolin kolega, Branislav Vesković, student Ekonomskog fakulteta.

Kako tvrde, pokrenuti posao nije bio problem pošto su početna ulaganja mala, a najbitniji su dobra ideja i entuzijazam.
– Naša peglica troši kao upaljač pa u tom smislu nemamo velike izdatke. Sve što smo u početku uložili su slobodno vreme, novac za štampanje flajera i kupovinu benzina. Zaključili smo da će nam se uloženo višestruko vratiti i to ne samo u materijalnom smislu. Svi studiramo fakultete koji su na neki način povezani sa ekonomijom tako da nam je ovo i posao i hobi u okviru koga možemo primeniti znanja sa predavanja i steći nova iskustva – kaže Lukičić.
Pozovite, zakucaćemo na vrata

Pored Nikole Lukičića i Branislava Veskovića, "NS potrčka" čine i Jelena Kuzmanović i Dimitrije Nadaški i njihovo radno vreme je svaki dan od 8 do dva sata posle ponoći, a kako u promotivnom letku stoji: "Jednostavno pozovite 069 – 601 – 321, recite adresu i šta vam treba i uz skromnu nadoknadu od 130 dinara potrčko će vam ubrzo zakucati na vrata sa računom i osmehom na licu."

Ovim mladim ljudima "NS potrčko" nije prvi poslovni poduhvat. Tokom leta 2008. godine napravili su sopstvenu robnu marku koju su uspešno distribuirali po prodavnicama u Novom Sadu, Beogradu i Pančevu.

– Nudili smo prodavnicama šorceve i majice koje smo sami dizajnirali, imali smo čoveka od koga smo nabavljali materijal i osobu koja je sve to šila. Svi se bavimo ekstremnim sportovima i nosimo posebnu odeću koja je kod nas skupa i često nije po našem ukusu tako da smo odlučili da uzmemo stvar u svoje ruke i napravimo nešto što će nam potpuno odgovarati. Ispostavilo se da je ideja odlična jer pravimo i kupujemo domaće, a zarađeni novac smo uložili upravo u pokretanje "NS potrčka" – objašnjava Vesković.

Na pitanje da li se plaše velike ekonomske krize odgovaraju da ih pomenuta ne dotiče jer su mala firma koja tek počinje da radi i nemaju značajan kapital koji bi usled krize izgubili.
– Navikli smo na razne restrikcije jer smo generacija koja je odrastala tokom devedesetih i dobro se sećamo kako je to živeti u krizi i preživeti je. Cilj ovog našeg posla je da se osamostalimo, da vidimo kako je to kad sam zaradiš svoje pare i naravno da pokušamo bar u neku ruku da olakšamo roditeljski kućni budžet. A, u celoj ovoj krizi gorivo je pojeftinilo što nama apsolutno ide na ruku – sa osmehom na licima dodaje mladi preduzetnik Branislav Vesković.

Izvor:Dnevnik