Home [njuz] Dodelili priznanje ali ne i stipendiju

Dodelili priznanje ali ne i stipendiju

53
0

 Da ponekada, kada se u nečiji život umešaju politika,nacionalnost, nacionalni saveti, kritertijumi, administracija, mogu da razočaraju pokazao je slučaj studentkinje na Visokoj strukovnoj tehničkoj školi u Subotici, smer elektronika sa telekomunikacijama. O Andrei Kuti, ovih dana se naširoko priča u Subotici, a lokalne subotičke novine posvetile su joj u svom poslednjem broju čak celu stranu. Odmah posle Nove godine, Andrea Kuti, dobila je pismo, u kome je iz uprave grada obaveštavaju da nije dobila opštinsku stupendiju od 6000 dinara. Jedan od članova komisije koja je odlučivala o dodeli stotinak stipendija najboljim učenicima i studentima, naširoko je objasnio da je Komisija striktno poštovala kriterijume, a Andrea je izgubila jedan broj bodova zato što elektronika koju ona studira nije u prvoj grupi, kojoj se dodeljuje najviše bodova.

Ne bi to bilo ništa čudno da Andrea samo dva-tri meseca pre odluke o dodeli stipendija nije dobila i prestižnu nagradu „Pro urbe”, a dodeljena joj je za projekat o zaštiti čovekove okoline, i tako se svrstala u one ugledne Subotičane koji će u svom gradu postati „besmrtni”.

Andrea je bila odličan učenik i u srednjoj školi, dobila je dve značajne nagrade Akedemije nauka u Budimpešti, od kojih prvu za rad o obnovljenim baterijama i jednu treću za zajednički rad sa svojim drugom Akoš Odrijem o Teslinim pronalascima, a dobila je i drugu nagradu u Banji Koviljači, takođe na temu o Nikoli Tesli.

U časopisu za elektroniku i komunikacije koji izlazi u Nišu, pre odluke o stipendijama, objavljen je njen rad pod nazivom „Moj inteligentni punjač”, a odmah posle toga iz Ljubljane je stiglo pismo i od nje zatražena saglasnost da se ovaj rad prevede na slovenački jezik i objavi.

Sve to nije bilo dovoljno da se preskoče administrativne barijere, pravilnici i drugo, koji se inače krše svakodnevno. Tih šest hiljada dinara, koje je Andrea s pravom očekivala, pomoglo bi joj u školovanju pošto živi u četvoročlanoj porodici koja se izdržava od plate svoga oca.

Novac za stipendije obezbeđuje grad, a na to kome će se dodeliti stipendija velikog uticaja imaju mađarski, bunjevački i hrvatski nacionalni savet, ali i Nacionalna služba za zapošljavanje. Na spisku za dodelu stipendija nije bilo proizvodnih zanimanja, a najbrojniji su bili oni sa društvenim naukama. Zatim sve to potvrđuje Skupština grada,čiji su odbornici samo potvrdili ono što su uradili Komisija i nacionalni saveti manjina, a kandidati nemaju pravo žalbe.

Andrein rad će svakako biti pomno praćen od onih koji „love” talente, mlade, pametne, a subotičkoj administraciji, savetima i političarima će preostati da, kroz koju godinu, govore kako je i njihova sugrađanka, negde u belom svetu, postala poznat i priznat naučnik. Ništa novo u Srbiji.

Izvor: Politika