Home [njuz] Uz diplomu i posao

Uz diplomu i posao

69
0

 Mladom inženjeru industrijskog menadžmenta Aleksandru Nedeljkoviću dogodilo se ono što su mnogi pomislili da u Srbiji više nije moguće: tri dana nakon diplomskog ispita dobio je stalni posao. Ovakva šansa odskora je otvorena za sve studente Novosadskog univerziteta. Ugovor između Univerziteta i Srpske asocijacije menadžera akademcima pruža mogućnost da dopru do uprava najboljih kompanija, izbore se za tromesečnu praksu, a potom, ako se pokažu, dobiju i posao u struci. Konkurs za praksu preko asocijacije koja okuplja najpoznatije kompanije stalno je otvoren, a studenti treba samo da na mejl office@sam.org.yu pošalju CV i motivaciono pismo. Ograničenja nema, ni u pogledu proseka, ni u pogledu dužine studiranja, važno je samo da su stigli do završne godine, apsolventskog staža ili diplome.

Njihovi podaci odmah se pohranjuju u bazu koju svakodnevno pregledaju kadrovske službe svih kompanija članica asocijacije. Studenti koji odgovaraju potrebama firmi pozivaju se na tromesečnu praksu koja im otvora vrata i za posao. Aleksandar Nedeljković jedan je od 30 studenata iz Novog Sada koji su videli šansu u projektu „Na praksi SAM“.

– Bio sam zaista aktivan student, radio u studentskoj organizaciji, učestvovao na takmičenjima, ali sam shvatio da mi nedostaje konkretno iskustvo. Tada sam počeo da se raspitujem i otkrio „Na praksi SAM“. Konkurisao sam i već kroz nekoliko dana dobio poziv – priča Nedeljković.

On je na praksi proveo pet meseci, najpre u SAM-u, a potom i u kompaniji „Delojt“. Iz ove perspektive, to mu se čini kao prava mera, uz ocenu da mesec dana, koliko obično traje praktični rad, ne pruža dobar uvid u rad u nekoj kompaniji.

– Dao sam sve od sebe i znao sam da sam se dobro pokazao, ali sam opet bio iznenađen kada mi je direktorka „Dilojta“ rekla da ću dobiti posao čim diplomiram. Bio sam presrećan. U jednom roku dao sam šest ispita i tri dana nakon diplomiranja, istoga dana kada sam podigao diplomu, već sam imao posao – priča Nedeljković, uz preporuku ovog projekta. Jer, ako i ne dobiju stalni posao, kaže, dobiće odlično iskustvo koje će im pomoći u karijeri.

Koordinatorka projekta Ana Bovan kaže da je šansu da dobije posao preko Srpske asocijacije menadžera imala još jedna Novosađanka, ali je ona ponudu odbila zarad stručnog usavršavanja u inostranstvu, a prijavilo se više od 30 studenata iz Novog Sada.

Srpska asocijacija menadžera je kao nevladina organizacija osnovana 2006. godine, a članovi su banke, javna preduzeća, „Imlek“, „Nektar“, „Delta“, „Koka-Kola“, „Merkator“, „Mercedes“, „Karlzberg“, „Grand“, „Porše“, BAT, „Tojota“, „Eunet“, „Pakom“, „Telenor“, „Zdravlje Leskovac“…

Najtraženiji ekonomisti i menadžeri

– Javljaju se uglavnom dobri studenti, zainteresovani za veoma različite oblasti. Firme su za sada pokazale najveće interesovanje za studente ekonomije, menadžmenta i tehničkih nauka, a u regrutovanju akademaca najveće interesovanje pokazali su „Soko Štark“, „Bovan Consulting“, „HD European Consulting Group“, „Deloitte“, „Grand kafa“, „Afirma“, „Publicis“ i mnogi drugi – kaže koordinatorka projekta Ana Bovan. Ona poziva studente svih profila da se jave jer u članicama SAM ima mesta za sve struke, a baza podataka se svakodnevno se ažurira.

Izvor: Blic