Home [konkursi] RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU „BILJANA JOVANOVIĆ”

RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU „BILJANA JOVANOVIĆ”

60
0

 Zainteresovani autori treba da pošalju po pet primeraka svojih dela objavljenih tokom prošle godine, na adresu Srpskog književnog društva (Francuska 7, Beograd), s naznakom „Za nagradu Biljana Jovanović”. Rezultati konkursa biće objavljeni sredinom marta, navodi se u saopštenju Srpskog književnog društva.

Nagrada Biljana Jovanović ustanovljena je 2006. godine povodom obeležavanja 10 godina od smrti te književnice, kada je upriličeno i svečano otvaranje ulice u Beogradu koja nosi njeno ime. Prvi dobitnik nagrade bio je Srđan Valjarević.

Potpisnica svih peticija za slobodu govora i odbranu ljudskih prava, pokrenutih sedamdesetih i osamdesetih u SFRJ, Biljana Jovanović (1953-1996) je bila članica prvog Odbora za zaštitu umetničkih sloboda osnovanog 1982. u Udruženju književnika Srbije, a protiv zloglasnog člana 133. Tokom devedesetih godina nalazi se među osnivačima UJDI-ja, Helsinškog parlamenta, Beogradskog kruga, Civilnog pokreta otpora. Inicijator je i učesnica svih mirovnih akcija u Beogradu. Njen književni rad nije ništa manje značajan. Prvi roman Biljane Jovanović Pada Avala (1978) označio je „prvu praktičnu realizaciju džins proze i ženskog pisma” u srpskoj književnosti, i za svega par godina doživeo je tri visokotiražna izdanja. Novim generacijama čitalaca Biljana Jovanović predstavila je, za tadašnje prilike krajnje neobičnu literarnu junakinju – „urbanu, emancipovanu, buntovnu, nekonvencionalnu i pomalo neurotičnu ženu-devojčicu”. Pored još dva romana – Psi i ostali (1980), Duša jedinica moja (1984) – napisala je i jednu zbirku poezije (Čuvar), pozorišne drame (Ulricke Meinhof, Leti u goru kao ptica, Centralni zatvor, Soba na Bosforu), a sa Marušom Krese, Radom Iveković i Radmilom Lazić objavila je i knjigu antiratne prepiske Vjetar ide na jug i obrće se na sjever (1993).

Prošlogodišnji dobitnici nagrade Biljana Jovanović su Nemanja Mitrović i Uglješa Šajtinac.

Izvor:E novine