Home [njuz] Akreditovane 33 visoke škole

Akreditovane 33 visoke škole

50
0

diploma.jpgAkt upozorenja dobilo je 18 škola, dok 27 škola nije položilo ispit pred Akreditacionom komisijom, pa ove godine neće moći da upišu brucoše. – Pritisci na članove komisije
Od 78 viših škola, koliko ih je u Srbiji zatražilo akreditaciju, licencu je dobilo samo njih 33
i one su istovremeno prerasle u visoke škole. Njih 18 je dobilo „akt upozorenja”, tj. uslovno je akreditovano, a 27 škola nije položilo ispit pred Komisijom za akreditaciju, pa ove godine neće moći da upišu brucoše.

Škole koje nisu akreditovane ove godine ne mogu da prime brucoše ni na jedan studijski program. Ipak, mladi koji već studiraju na tim ustanovama za svoju sudbinu ne treba da se plaše, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Oni će nesmetano moći da nastave školovanje, uprkos tome što te škole nisu prošle akreditaciju. Naravno, po studijskim programima koje su upisali i po režimu studija koji je važio onda kada su oni dobili indeks. Ukoliko ne budu želeli da studije nastave u tim školama moći će i da promene školu. Ministar prosvete i sporta dr Slobodan Vuksanović im je poručio da se jave u Ministarstvo prosvete Srbije i da će im se brzo omogućiti da pređu na neku od istovetnih ili srodnih škola.

Na konferenciji za novinare istaknuto je i da su ovo rezultati prve akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa koja je po evropskim standardima urađena u našoj zemlji. Od svih visokoškolskih institucija prvo su više škole išle na akreditaciju, jer one po Zakonu o visokom obrazovanju moraju da prerastu u visoke škole ili da se ugase, s obzirom na to da u našoj zemlji više ne mogu da postoje više škole.

Ministar Vuksanović i profesor dr Slobodan Arsenijević, predsednik Akreditacione komisije, sa saradnicima, objasnili su da to što je škola dobila licencu ne znači uvek i da su joj prihvaćeni svi predloženi studijski programi. Većini akreditovanih škola akreditovani su i svi programi, ali ima i onih kojima su neki programi dobili „zeleno svetlo”, a neki nisu. Na studijske programe koji su odbijeni ove godine škola neće moći da upiše studente na prvu godinu studija, bez obzira na to što je škola kao ustanova akreditovana. Moći će da dele indekse samo za akreditovane programe, kao i za uslovno prihvaćene programe pod uslovom da kod uslovno prihvaćenih programa isprave greške.

Ukoliko škole budu želele da prime studente i na uslovno prihvaćene programe, odnosno na programe koji su zaradili „akt upozorenja”, onda će morati da u roku od tri meseca isprave greške u podnetoj dokumentaciji. Ukoliko to učine do septembra i ti programi će biti u opticaju za ovogodišnje maturante.

Rukovodstva i osnivači škola koje su ostale bez licence mogu da se žale Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, ali i da do sledeće školske godine pripreme novu dokumentaciju, elaborate. Ako tada zadovolje standarde koje je postavio Nacionalni savet za visoko obrazovanje – onda će moći da upišu i novu generaciju studenata. Škole čiji su zahtevi za akreditaciju odbijeni nisu zapravo ispunile neke ili pak nijedan od osnovnih uslova za akreditaciju, a to su broj i kvalitet nastavnika, prostor i kvalitet studijskih programa.

Škole koje su dobile uslovnu licencu, tačnije akt upozorenja, treba u roku od tri meseca, dakle, do septembra da isprave greške u dokumentaciji. Reč je uglavnom o tehničkim greškama u vezi sa izgledom elaborata. Zato se i ministar i predsednik Akreditacione komisije, kao i članovi pomenute komisije nadaju da će te škole uspeti to da odrade do kraja ovog meseca. U svakom slučaju, ako greške otklone u predviđenom roku moći će i ovoga puta da upišu brucoše.

Na konferenciji za novinare rečeno je da će u ponedeljak, 7. maja školama biti dostavljene sve zamerke. Taksativno će im biti navedeno gde su omašile.

(Preuzeto iz Politike 04.05.2007.)