Home [njuz] RAZRED U AKCIJI ZA SPAS DRUGA!

RAZRED U AKCIJI ZA SPAS DRUGA!

72
0

 Učenici I/4 Ekonomske škole u Čačku za desetak dana prikupili 37.000 evra, neophodnih za operaciju njihovog druga u Beču. Operisani Stefan Glišović se oporavlja

Kada se početkom decembra ove godine saznalo da je Stefanu Glišoviću, učeniku prvog razreda Ekonomske škole u Čačku, neophodna hitna operacija u Beču zbog karcinoma butne kosti, njegovi drugari iz I/4 nisu imali mnogo dileme, a ni vremena za razmišljanje. Pred njima je bilo svega desetak dana da sakupe 37.000 evra!

Toliko su koštali Stefanova operacija i postoperativno lečenje na Univerzitetskoj klinici za ortopediju u Beču. I uspeli su, jer su se u humanitarnu akciju uključili prvo Đački parlament i svi učenici Ekonomske škole, koji su uspeli da pokrenu ceo Čačak i podsete šta znači drugarstvo i humanost!! Stefan je pre nekoliko dana operisan i, kako kažu u školi, operacija je protekla dobro.

Đaci škole već se jednom pokazali

Učenici Ekonomske škole su i prošle godine imali sličnu akciju, kada je za Svetlanu Živković, maturantkinju kojoj je zbog tumora hipofize bila neophodna operacija u Nemačkoj, prikupljeno oko 30.000 evra.

Milan Đačić, Stefanov vršnjak, prvi je predložio drugovima iz razreda da pomognu porodici Glišović. Milan je i u osnovnoj školi učio sa Stefanom, koji živi sa majkom, bakom i mlađim bratom i znao je da je mnogo novca otišlo na prethodno lečenje, jer je Stefan pre dve godine imao prvu operaciju u Beogradu, i da je porodica Glišović nemoćna da sama za veoma kratko vreme obezbedi toliki novac.

– Čim sam pomenuo u razredu da treba da sakupimo pare, odmah su se svi razleteli… Nismo to shvatili kao obavezu, već kao nešto što se podrazumeva. Bio je 3. decembar i imali smo nešto više od deset dana do kada je trebalo uplatiti 37.000 evra. Nas 45 krenulo je po gradu, a ubrzo nam se pridružio i Đački parlament. Poslali smo dopise u sve čačanske škole i jača preduzeća – kaže Milan, koji je zajedno sa Nemanjom Šišovićem otišao i do kancelarije gradonačelnika… Bili su, kažu, spremni da idu i do predsednika države samo da bi pomogli Stefanu.

I mada je ponekad, priznaju ova deca, bilo teško objašnjavati i ubeđivati druge o značaju akcije, za njih nijednog trenutka nije bilo dileme.

– Mnogi su reagovali kao „to meni ne može da se desi", a mi smo jednostavno znali da je Stefan jedan od nas, naš najrođeniji. Najvažnije je da smo uspeli! Mnogi su pomogli i bilo bi nezahvalno bilo koga izdvojiti – kažu Bojana Dramlić i Đorđe Terzić iz Đačkog parlamenta Ekonomske škole, koji su kao i Milan i Nemanja nevoljno pristali na razgovor.

– Ne očekujemo pohvale, jer to što smo uradili bila je naša ljudska obaveza. Samo se nadamo da nikada više nikome neće trebati ovakva pomoć – kažu jednoglasno.

Direktor Vladan Nicović i razredni starešina I/4 Tatjana Blagojević ne kriju da su ponosni na svoje đake.

– Deca su uradila posao institucija kojima je to obaveza. Akcija je uspela samo zahvaljujući njihovoj volji i ljubavi, a škola je dala logističku podršku – kaže direktor Nicović.

Samo u Ekonomskoj školi do sada je sakupljeno oko 330.000 dinara. Budući da će za Stefanovo lečenje biti potrebno još novca, ova humanitarna akcija traje i dalje. Već 18. januara učenici Ekonomske škole organizuju humanitarni koncert u čačanskom Domu kulture, a svi koji žele da pomognu bolesnom dečaku mogu uplatiti novac na račun 155-3410780188159-62.

Fond rano preminule profesorke

U Ekonomskoj školi postoji i Fond Katarine Selaković, osnovan pre četiri godine, a koji čuva uspomenu na prerano preminulu profesorku te škole. Sredstva iz Fonda, u koji zaposleni dobrovoljno uplaćuju novac, koriste se za pomoć učenicima koji su zdravstveno i materijalno ugroženi, ali i za nagrađivanje izuzetnih učenika.

– Mnogo je dece kojima je u teškim situacijama potrebna pomoć. Porazno je da se suštinski tom decom nijedna ustanova ne bavi. Neophodno je neko sistemsko rešenje na nivou države. Fond u našoj školi može da bude primer i drugim organizacijama i preduzećima – kaže Tatjana Blagojević, razredni starešina I/4.

Izvor:Press