Home [zabavnik] Kina šalje studente na selo

Kina šalje studente na selo

36
0

 Vlasti u Kini su odlučile da primene jednu od najkontroverznijih strategija Mao Ce Tunga i šalju više hiljada tek svršenih studenata koji ne mogu da se zaposle sa zadatkom da obrazuju seosko stanovništvo – piše Dejli telegraf. Ekonomska kriza je primorala studente da ponovo krenu put sela, 40 godina nakon što je u periodu od 1968. do 1980. godine tokom Kulturne revolucije Mao Ce Tunga u provinciju poslato skoro 17 miliona mladih kako bi ih "život među ideološki čistim seoskim stanovništvom" transformisao. Ova strategija je prestala da se primenjuje zbog kritika da se na taj način zapravo udaljuju disidenti i klasni neprijatelji iz centara u kojima leži kineska vlast, podseća ovaj list. Međutim, sada problem leži ne samo u nezaposlenosti, već i u povećanom broju svršenih studenata.

Kina će, naime, ove godine dobiti rekordnih 5,6 miliona novih diplomaca, slobodnih radnih mesta je veoma malo, a čak 700.000 svršenih studenata iz 2007. godine još uvek nije zaposleno, piše "Dejli telegraf". Stoga je Ministarstvo prosvete u Pekingu saopštilo da je u cilju borbe protiv nezaposlenosti povecalo obim novog projekta.

Za studente koji se odluče da rade u udaljenim krajevima zemlje biće obezbeđene olakšice, te oni neće plaćati školarinu, a vlada će otplaćivati njihove pozajmice, ističe ovaj list. Novu radnu snagu zapošljava i kineska vojska koja mladima zauzvrat nudi mogućost studiranja na vojnim univerzitetima i "brzo napredovanje" – piše "Dejli telegraf".

Izvor: Blic