Home [akcija] „ Berza stripova“

„ Berza stripova“

63
0

 Obrenovac
Umetnost stripa, nekada osporavana, zatim s jedne strane tolerisana kao bezazlena zabava za mlade a s druge prepoznata i prihvaćena kao deo elitističke kulture, konačno je etablirana u vidu ozbiljnog likovnog medija, po svemu jedna-kom ostalim umetnostima sa kojima se iprepletala brojnim vezama; od neophodno-sti scenarija kao literarnog predloška, preko slikarsva i grafike – prirodnog izvorišta likovnosti stripa, do filmske umetnosti kojoj je srodna ne samo po zvaničnom vremenu nastanka već i po izražajnom instumentariju, jeziku, o čemu svedoči trend transponovanja popularnih stripova u medij filma. Strip je tako danas prisutan u udžbenicima, javnim i privatnim bibliotekama, kulturnim centrima i knjižarama te više niko ne dovodi u pitanje njegovu opravdanost i svrsishodnost.

Potreba za mestom na kojem bi ljubitelji stripa, pre svega mlađe generacije ali i stariji poštovaoci ove umetnosti mogli da razmenjuju primerke iz svojih kolekcija ili nabave nova strip ostvarenja, nalaže otvaranje prostora koji bi podržao ovu vrstu zahteva.

Stoga je Centar za gradjansko delovanje u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Obrenovac i Bibliotekom „Vlada Aksentijević“ odlučio da počev od subote 6. decembra započne sa organizacijom susreta svih ljubitelja strip umetnosti pod nazivom „Berza stripova“.
Ovi susreti „stripaša“ odvijaće se u prostorijama Biblioteke u ulici Miloša Obrenovića 182 od 13 časova. Osim razmene stripova, posetioci će moći da se upoznaju i sa resursima Biblioteke, da poslušaju predavanje o stripu i predstavljanje nekog od najpoznatijih svetskih strip crtača.

Ponesite svoje stripove i – dobrodošli!