Home [ knjige/tribine ] Beograd za pokojnike

Beograd za pokojnike

46
0

 Knjiga Beograd za pokojnike Predraga Crnkovića predstavljena je večeras u Rexu. Ovaj roman je dobio nagradu hrvatske izdavačke kuće VBZ, a odluku je doneo žiri u čijem su sastavu bili Miljenko Jergović (predsednik), Zoran Ferić, Julijana Matanović, Strahimir Primorac i Vladimir Arsenijević.

Pisac i skandinavista Crnković do sada je objavio desetak pripovedaka, eseja, književnih kritika i pesama (nešto od toga i pod pseudonimom).

"Ja sam pripremio govor kao Steve Buscemi u filmu Živeti u zaboravu, ali istina je malo prozaičnija", rekao je Crnković nakon proglašenja rezultata VBZ-a.

"Ovo je roman koji sam napisao iz terapeutskih razloga, da se oslobodim nekih loših sećanja. Dobio sam priznanje koje nisam očekivao, što je lepo."

Zoran Ferić je o Beogradu za pokojnike napisao:

"Pod ovim neveselim naslovom krije se vrlo dobro napisan roman o sumornom poratnom vremenu u Beogradu, vremenu u kojem glavni lik, Peđa, prolazi kroz jednu permanentnu egzistencijalnu krizu… Njegova je najveća vrijednost u zapažanjima, slikama, u dijagnosticiranju stanja u Srbiji, opisu gastarbajtera, penzionera, dobrostojećih dama i čitave poratne beogradske ‘faune’."

Izvor:Popboks