Home omladinska politika Regionalna konferencija o Omladinskoj politici i učešću mladih

Regionalna konferencija o Omladinskoj politici i učešću mladih

29
0

 U organizaciji Forum Syd Balkan Programa (FSBP) i Komisije za koordinaciju pitanja mladih Vijeća Ministara BiH, a pod pokroviteljstvom Ureda Specijalnog predstavnika Europske Unije (EUSR) i uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), u Sarajevu je 12. i 13. studenog održana regionalna konferencija o politici za mlade i sudjelovanju mladih u društvu. Okupili su se predstavnici vladinih institucija, lokalnih i nacionalnih organizacija, podmlaci političkih stranaka, međunarodne organizacije koje provode politiku za mlade, vijeća mladih, studentski predstavnici i mediji iz Bosne i Hercegovine,  Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Cilj konferencije bio je osvijetliti ulogu koju mladi ljudi i državna tijela koja se bave pitanjima mladih imaju u procesu približavanja zemalja jugoistočne Europe Europskoj Uniji.

Uz posebnu pažnju usmjerenu prema sudjelovanju mladih, sudionici konferencije istraživali su različite koncepte i modele građanske participacije u regiji jugoistočne  Europe s posebnim osvrtom na prednosti i izazove aktivnog uključivanja mladih. Također, sudionici su se  upoznali s primjerima iz ostalih europskih zemalja (Slovenija, Švedska, itd.) ali i modelima osiguravanja dva najvažnija preduvjeta za aktivno i svrsishodno uključivanje mladih – informiranja i obrazovanja (formalnog i neformalnog) kao i mogućim regionalnim inicijativama u tim sektorima.

Mrežu mladih Hrvastke predstavljala je Marija Hrebac koja je održala prezentaciju stvaranja i provedbe politike za mlade u Republici Hrvatskoj.