Home [zabavnik] Genijalci uče u hodnicima

Genijalci uče u hodnicima

38
0

 Za predstojeću Naučnu olimpijadu u Južnoj Koreji, talentovani učenici Matematičke gimnazije pripremaju se u hodnicima škole jer nemaju dovoljno učionica niti druge osnovne uslove za učenje!
Osvojena prva mesta, brojne medalje, pohvale i nagrade na svim međunarodnim takmičenjima očigledno nisu dovoljan motiv nadležnima da pod hitno urede ovo ruinirano zdanje, piše "Press". Zgrada u kojoj borave đaci i profesori ove prestižne škole stara je više od 70 godina. Učionica nema dovoljno, kabineti su prekriveni vlagom, zidovi ispucali, pločice popadale od vlage, a memla se oseća na svakom koraku! Kako kažu učenici, nije redak slučaj da se desi da jednostavno nemaju gde da održe čas jer su svi kabineti zauzeti!

U kabinetima koji se nalaze u podrumu zgrade velika je vlažnost i skupi aparati trunu u takvoj sredini.

"Ponekad nekoj devojčici pripadne muka od memle kada pohađamo časove hemije ili fizike. Jedini spas od smrada su umućkane hemikalije. Ako imamo pripreme, bukvalno molimo da nam oslobode neki kabinet. Ukoliko ni molbe ne pomognu, onda se organizujemo po hodnicima ili dolazimo nedeljom", žali se Dragan Simić, jedan od učenika i aktivnih takmičara. Kako kaže, pre dva dana profesorka ruskog jezika tražila je slobodnu učionicu gde da drži čas, i – nije je našla…

Zbog trošnih zidova i neadekvatnih uslova za rad, direktor škole Srđan Ognjanović zatražio je pomoć gradskih čelnika.

"Jednostavno nemamo prostora gde da održavamo nastavu. Đaci se za Naučnu olimpijadu u Južnoj Koreji, koja će biti održana sledećeg meseca, pripremaju u hodniku. Još pre pet godina obećana nam je nadogradnja jednog sprata. Raspisana su dva tendera i oba su propala. Treći tender raspisan je ove godine u avgustu", priča direktor Ognjanović, koji je i sam bio učenik Matematičke gimnazije.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije i Ministarstvo obrazovanja finansiraju ovu jedinstvenu školu i Gimnazija ima odličnu saradnju s njima.

"Sada čekamo da i grad počne da 'misli' na nas", iskren je Ognjanović.

Gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić očekuje da će radovi na školi početi za mesec dana.

"Pre početka rekonstrukcije moramo da iselimo učenike i profesore iz škole, ali prvo ja moram da se sastanem sa direktorom i detaljno se dogovorimo oko preseljenja", rekao je Todić.

On je u avgustu posle poslednjeg tendera najavio da će škola biti nadograđena i da će na trećem spratu biti sedam kabineta i tri učionice. Biće rekonstruisani i sanitarni čvorovi, stepenice, promenjen parket, obnovljene instalacije i drvenarija.

Matematička gimnazija postoji od 1966. godine i smeštena je u zgradi koja je iz 1937. Ova gimnazija, zajedno sa Filološkom, prošle godine je proglašena za školu od posebnog nacionalnog značaja

Školu pohađa oko 500 učenika smeštenih u 25 odeljenja. Čak 20 odsto učenika ove gimnazije je iz unutrašnjosti.

Od osnivanja do sada škola je osvojila više od 300 medalja na međunarodnim takmičenjima.

(MONDO)