Home [stipendije] Obnoviti konkurs za dodelu stipendija

Obnoviti konkurs za dodelu stipendija

60
0

 "Fond za mlade talente Srbije" umesto 500 dodelio 91 stipendiju domaćim studentima upisanim na master i doktorske studije u zemljama EU. Pokret “Evropa nema alternativu” predlaže razmatranje rezultata i spuštanje kriterijuma pred eventualno novi konkurs. "Iako je budžetom predviđena dodela 500 stipendija, usled neadekvatnih uslova konkursa prijavio se samo 241 kandidat, a dodeljena je 91 stipendija", navodi se u pismu pokreta "Evropa nema alternativu" upućenom ministarki omladine i sporta i predsednici Fonda za mlade talente Snežani Marković-Samardžić.

Fond se zalaže za ulaganje u obrazovanje mladih stručnjaka na prestižnim univerzitetima u inostranstvu, čije će stečeno znanje i iskustvo biti ključni ljudski resurs za razvoj Srbije.

Međutim, "umesto da omoguće što većem broju mladih ljudi da steknu obrazovanje u EU i da ga potom primene u radu u našoj zemlji, restriktivni uslovi konkursa su sprečili podelu više od 80 odsto stipendija", navodi se u pismu.

Tome su, prema njegovom mišljenju, doprinela dva ograničenja konkursa: godine starosti kandidata, 25 godina za osnovne i 26 za doktorske i master, i prosečna ocena u prethodnim godinama studija, najmanje 8,5.

"Ovako se kažnjavaju generacije koje su stasavale u jednom tužnom periodu za Srbiju, a nagrađuje se postojeći obrazovni sistem, koji je u velikom problemu", smatra pokret "Evropa nema alternativu"

Fondu predlažu da ponovo raspiše konkurs za dodelu stipendija studentima koji su primljeni na univerzitete širom EU, ali bez eliminatornog ograničenja u vidu proseka ocena i godina starosti, ili uz granicu do 30 godina starosti.

"Ukoliko je tehnički neizvodljivo sprovođenje novog konkursa, potrebno je omogućiti odgovarajuću reviziju odluke Fonda, tako da stipendija bude dodeljena svim prethodno prijavljenim kandidatima koji imaju validan dokaz o upisu na osnovne, odnosno poslediplomske studije na univerzitetima u zemljama EU", predlaže pokret u pismu upućenom predsednici Fonda Snežani Marković- Samardžić.