Home [ muviz ] SVI SRBI HOLIVUDA

SVI SRBI HOLIVUDA

220
0

 U najvećoj filmskoj industriji svoje mesto našli i naši ljudi, od Karla Maldena i Dana Tane, preko Katarine Oksenberg, do Mile Jovović. Slavni američki glumac Robert de Niro nedavno je izjavio da mnogo voli Srbe, toliko da se i sam, jednim delom, oseća pripadnikom našeg naroda. S obzirom na to da je to rekao u prisustvu našeg predsednika Tadića, moglo bi se zaključiti da je reč o običnoj, kurtoaznoj izjavi. Međutim, kada je reč o De Niru, nije tako.

Naime, on je jedan od retkih koji je Srbe i Srbiju upoznao lično. Pre mnogo godina, još dok je bio student i daleko od svetske slave, prošao je Srbijom i imao priliku da nas dobro upozna. Upoznao je našu tradicionalnu gostoljubivost, želju da se pomogne svakome u nevolji, brao paradajz, stopirao… A kasnije je ćerki dao ime – Drina. Zato ne čudi što se De Niro opet predstavio kao veliki srboljubac, a u pitanju je čovek čija se reč u Holivudu poštuje. Važno je i zato što Holivud nikada nije bio samo obična fabrika snova već i važan emiter zvanične politike Bele kuće, čiji je uticaj često bio veći od izjava samih političara. To nas je, ujedno, podstaklo da istražimo ko nas sve danas tamo zastupa, odnosno ko su Srbi u Holivudu, po poreklu i rođenju.

Jedan od najpoznatijih glumaca s ovih prostora je svakako Karl Malden, alijas Mladen Sokolović. Našoj publici je ostao u sećanju po ulozi inspektora u TV seriji „Ulice San Franciska", ali je manje poznato da je ostvario i niz zapaženih ostvarenja, pa čak i da je osvojio Oskara za sporednu ulogu u „Džungli na asfaltu" iz 1951. godine. Bio je i velika podrška svim domaćim glumcima koji bi se otisnuli „preko bare" u nadi da će tamo ostvariti američki san.

Tana glumio negativce

Ulogu mecene i prve odskočne daske u Americi dugo je imao i Dobrivoje Tanasijević, poznatiji pod imenom Dan Tana, kojeg domaća javnost zna i kao aktuelnog predsednika Fudbalskog kluba „Crvena zvezda". Zna se da je u Americi imao nekoliko prestižnih restorana, ali je manje poznato da je svojevremeno, takođe u „Zvezdi", imao i uspešnu fudbalsku karijeru. Još manje da se i sam okušao kao glumac u SAD.

– Snimio sam nekoliko filmova u Holivudu i uvek sam igrao kriminalce, fašiste i komuniste. Uvek bih poginuo do kraja filma, nikada u njima nisam poljubio devojku i nikad mi nisu tražili autogram – ovim je rečima objasnio svoju holivudsku karijeru.

Međutim, nisu svi imali nesreću da glume samo marginalce i negativce. Jedna od najpoznatijih holivudskih glumica poreklom s ovih prostora je, svakako, Mila Jovović. Svetsku slavu je doživela filmom „Peti element", s Brusom Vilisom, kada je privukla pažnju ne samo inostrane već i domaće javnosti. U Holivudu je dugo bila poznata kao slovenska Bruk Šilds, a zvali su je i „Bejbi dolar" jer je prvu zaradu ostvarila sa samo 11 godina. Rođena je 1976. godine u Kijevu, a po nacionalnosti je Ruskinja. Otac Mile Jovović je, međutim, Crnogorac čija je porodica, u vreme Informbiroa, emigrirala iz Jugoslavije. Takva sudbina je pratila i Milu. Imala je šest godina kada su njeni roditelji morali iz političkih razloga da napuste Ukrajinu.

Beograđanka uz Pamelu

Srećom, pobegli su u SAD gde je karijera male Milice mogla nesmetano da se razvija. Njenu lepotu su prvi zapazili agenti modne kuće „Prime", s kojima je zaključila profesionalni manekenski ugovor. Usledila su snimanja za naslovne strane časopisa „Fejs", „Vog" i „Kosmopoliten", a ubrzo je počela i veoma uspešna filmska karijera. Sem u „Petom elementu", pojavila se u još nekoliko filmova. U „Čaplinu" je glumila jednu od ljubavnica slavnog komičara, a u stvarnom životu je imala strasnu romansu s francuskim rediteljem Likom Besonom. Nažalost, iako naše gore list, Mila Jovović ne govori srpski, a veze s nekadašnjim zavičajem njenog oca sve više blede.

Pažnju domaće javnosti svojevremeno je privukla i Katarina Osemberg-Karađorđević, ćerka princeze Jelisavete i unuka kneza Pavla Karađorđevića. Planetarna slava TV serije „Dinastija" i uloga Amande koju je igrala skrenule su pažnju na mladu glumicu najviše po tome što je plave krvi. Kasnije su usledile uloge u većem broju televizijskih serija („Vrelina Akapulka"), kao i u filmu o lejdi Dajani i njenom propalom braku s princom Čarlsom.

U TV seriji „Čuvari plaže" igrala je i Adrijana Orešković iz Beograda, kojoj je takođe pomogao Dan Tana. Svojim srpskim poreklom se hvali i mlada glumica Tamara Vesna, zatim Natalija Naglič, unuka američkog generala Ivana Mandarića, a ovoj srpskoj koloniji u Holivudu, sredinom devedesetih, pridružio se i Rade Šerbedžija s porodicom. Ostalo je zabeleženo da je i Snežana Divac, supruga našeg proslavljenog košarkaša, pokušala da se bavi glumom u SAD, ali joj to nije uspelo. Štaviše, znatno veći broj filmskih uloga je ostvario sam Vlade.

Holivudskoj slavi ponadali su se i neki naši, ovde već afirmisani glumci. Sreću su, s više ili manje uspeha, okušali i Sergej Trifunović, Mirjana Joković, Žarko Laušević. S manje uspeha, reklo bi se.

Trnovit put Nataše Pavlović

Koliko je put do slave težak, možda je najbolje shvatila Nataša Pavlović, koja karijeru gradi skoro tri decenije. U Ameriku je 1972. stigla kao četvorogodišnja devojčica, a najveća želja njene majke Juke bila je da zaradi 10.000 dolara. „Još ih zarađujem", voli da se našali njena ćerka. Uzimala je časove glume, gimnastike, muzike, baleta, slikanja, igranja i klizanja na ledu. Ipak, trud joj se isplatio. Imala je samo 12 godina kada je na jednom pikniku upoznala Stiva Tešića, koji ju je ubedio da napusti Čikago i preseli se u Holivud. Tamo se upoznala s Danom Tanom i drugim Srbima koji su živeli u Los Anđelesu, upisala privatnu školu glume Mikija Runija i ubrzo počela da se viđa s Rajanom O'Nilom, Eliotom Guldom i Tomom Selekom, za koga takođe kažu da je srpskog porekla. Tada se njena karijera zalaufava – ostvarila je pedesetak filmskih i TV uloga. Najviše uspeha je imala s rolama u serijama „Magnum", „Majk Hamer" i „Noćni jahač".

Izvor:Press