Home [njuz] Fakulteti odraše „bolonjce“

Fakulteti odraše „bolonjce“

54
0

 Budžetski studenti pojedinih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, koji uče po programu Bolonjske deklaracije, a nisu ostvarili potrebnih 60 bodova, da bi se upisali u sledeću godinu, moraće da plate od 1.000 do 1.500 dinara za svaki bod ispita koji nisu položili. Tako će studenti koji su školsku godinu završili sa minimalnih 42 ESPB boda morati da doplate do 60 „bolonjskih“, što će ih u zavisnosti od fakulteta koštati od 18.000 do 27.000 dinara.

U još goroj situaciji su samofinansirajući studenti, jer će pored paprene školarine, morati da doplate i ovu razliku u poenima.
Pored toga što moraju da plate razliku u bodovima, studenti će morati i da ponovo slušaju predavanja iz predmeta koje nisu položili.

Studenti DIF-a su uspeli protestima da spuste cenu boda sa 1.800 dinara na 1.300, a posle jučerašnjih pregovora, očekuje se da će ta suma biti dodatno umanjena.
– Studenti moraju ponovo da slušaju ispite koje nisu položili, a to košta. Ukoliko ne plate, neće moći da polažu ispite iz godine koju slušaju, niti će moći da se upišu u sledeću – objašnjava za „Alo!“ Dušan Mitić, dekan DIF-a, i dodaje da će ovaj iznos moći da se plaća na rate. Samofinansirajućim studentima na ovom fakultetu najviše smeta što će pored paprene školarine od 108.000 dinara morati da dreše kese i za razliku u bodovima.
Na Tehnološko-metalurškom fakultetu i FON-u tarifa za svaki bod je 1.000 dinara.
– Za dva ispita koja prenosim u drugu godinu morala sam da platim 14.000! Dva dana pred upis su nas obavestili da ćemo pored ponovnog slušanja nepoloženih predmeta morati da izlazimo i na kolokvijume i testove koje smo već završili. Potpisivali smo i peticiju, ali se niko nije oglasio. Na kraju smo svi morali da platimo, da ne ostanemo bez statusa – revoltirano priča studentkinja sa ovog fakulteta.
Neda Bokan, prorektor Beogradskog univerziteta, kaže da su ovi penali u skladu sa zakonom.
– Zakon o visokom obrazovanju ne poznaje uslov ispod 60 bodova, tako da fakultet ima pravo da naplati kredite koje studentu nedostaju – kaže Neda Bokan, ali nije mogla da precizira da li će te pare morati da vrate ako se u Skupštini usvoje predložene izmene ovog zakona.
 
Za treće padanje 2.000

Situacija na Farmaceutskom fakultetu je drugačija, jer se studentima naplaćuje 2.000 dinara po bodu za ispite koje ni iz trećeg pokušaja nisu položili.
– Kad student izgubi godinu, mora ponovo da radi laboratorijske vežbe za koje materijal i hemikalije koštaju, pa zato moraju da plate – kaže Vesna Kuntić, prodekan za nastavu. Pošto je prolaznost na ovom fakultetu veoma visoka, farmaceuti drugu godinu studija mogu da upišu sa 60, a treću sa 50 bolonjskih kredita. Studentima u Nišu fakulteti takođe mogu naplatiti slušanje ispita koje ni iz trećeg pokušaja nisu položili, ali se dosad niko nije žalio na tu odluku, kažu u rektoratu.
 
Prošenje za školarine

Studenti Filološkog fakulteta i juče su pod parolom „Prošenje za školarine“ protestovali, tražeći smanjenje školarine i da se za treću i četvrtu godinu dozvoli bezuslovni upis.
– Školarina je 119.000, što je previše. Obećali su nam bezuslovni upis – kaže Marina Kuržić, student književnosti.

Izvor:Alo