Home [treninzi] Radionice Oktobarskog salona za mlade

Radionice Oktobarskog salona za mlade

36
0

 Kulturni centar Beograda organizuje subotom, u okviru 49. Oktobarskog salona, radionice za mlade od 14 do 18. godina, a cilj je da se mladima, kroz odabrane likovne aktivnosti, omogući da otkriju, formulišu i iskažu stavove i potrebe prema svetu koji ih okružuje, drugim ljudima i sebi samima. Radionice za mlade u Muzeju 25. maj biće održane subotama (4. i 18. oktobar i 1. novembar) od 12 do 14 časova. Oktobarski salon organizovan je u 49. izdanju na temu “Umetnik – građanin, umetnica – građanka”, prema koncepciji Bojane Pejić, a otvoren je do 9. novembra u više galerijskih prostora, u kojima su predstavljeni angažovani i kritički radovi oko 80 domaćih i stranih umetnika.

Mladi će vođenjem kroz izložbu i analizom radova, biti u prilici da se upoznaju sa konceptom Salona i izloženim delima u Muzeju 25. maj. Takođe, biće im omogućeno da istražuju i analiziraju pojave i teme iz različitih uglova, koristeći sopstvena znanja, iskustva i veštine. Svaka radionica imaće određenu temu vezanu za jedan izloženi rad na koji će se nadovezati aktivnosti učesnika.

Odabrani radovi su “Ženska kuća” Sanje Iveković, koja dokumentuje živote žena na bezbednom mestu, odnosno u skloništu za žene, a njihove priče objašnjavaju nasilje zbog koga su tamo dospele, zatim “Ever Is Over All” Pipiloti Rist – video rad o odvažnom razmišljanju izvan zakona, zamišljanju drugačijeg odnosa prema imovini, pokretu, kriminalnoj snazi same lepote, te “Pokapanje bola” Mladena Stilinovića, čije je uporište bol kao osnovna tema.

Koordinatorke programa su umetnice Svetlana Spasić Glid i Katarina Prelić Bunuševac, koje su diplomirale i magistrirale slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

www.oktobarskisalon