Home [njuz] Počela predavanja na fakultetima

Počela predavanja na fakultetima

34
0

 Nova školska godina počela je na fakultetima svih sedam univerziteta, kao i na visokim strukovnim školama.  Ovogodišnje brucoše očekuju pravila učenja po principima Bolonjske deklaracije.Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da bi izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju o postepenom povećanju bodova za studente trebalo već danas da budu na dnevnom redu sednice Odbora za javne službe, a sutra i pred Vladom Srbije.

Oko četiri hiljade brucoša u Srbiji danas je bilo na prvom predavanju. Od ukupnog broja studenata koji su prošle godine počeli studije po novom režimu Bolonje, tek svaki peti je uspeo da upiše drugu godinu.

Obraćajući se studentima Fakulteta političkih nauka povodom početka akademske godine, ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da će Vlada pokušati da im olakša studiranje.

“Nastojaćemo da unapredimo materijalni položaj studenata i da izađemo u susret svim zahtevima primene bolonjskog procesa, da reagujemo kada treba, kao što ćemo to učiniti ovih dana izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i stvaranjem uslova da što veći broj studenata u ovom trenutku upiše narednu godinu“, rekao je Obradović.

Dekan Fakulteta političkih nauka Milan Podunavac je rekao da bi ovogodišnji brucoši u potpunosti trebalo da pređu na "Bolonju".

Kada je reč o povećanju bodova s 37 na 42 i olakšicama na ispitima, Podunavac je rekao da će taj fakultet poštovati zakon i sve odluke Beogradskog univerziteta.

“Fakultet političkih nauka će, kao deo Beogradskog univerziteta, poštovati sve odluke koje u okviru državnih organa i Ministarstva prosvete budu donete“, najavio je Podunavac.

Studenti s kojima je razgovarala ekipa B92 smatraju da bi predlog zakona trebalo što pre da se usvoji jer, kako kažu, studiranje po "Bolonji" nije lako:

“Jako teško. Veoma naporno. Ja sam među boljim studentima, uspela sam da dam uslov što nije slučaj i sa 80 odsto studenata ovde.“

“Što se tiče 'Bolonje', koliko ima dobrih stvari, toliko ima i loših. Preko kolokvijuma možeš da se otarasiš celog ispita, dok na nekim predmetima imamo dosta knjiga i nekada ne stignemo da damo sve ispite.“

“Stariji studentni misle da je nama lakše, mi mislimo da je njima bilo lakše, tako da to je sada individulano. Smatram da 'Bolonja' koja se kod nas primenjuje nije 'Bolonja' koja bi trebalo da bude.“

Dekan Fakulteta dramskih umetnosti Zoran Popović kaže da njihovi studenti nemaju problem sa studiranjem po bolonjskom sistemu jer je prolaznost na sledeću godinu čak veća od 95 procenata.

“E, sada, spuštati kriterijume i reći 'zaboga, nemojte vi da polažete sve ispite, nego možete da ostavite, kao što to rade na drugim fakultetima', mislim da ne bi bilo dobro. Moguće je eventulano da se ostavi ovim studentima koji su na budžetu, koji ostaju budžetski i dalje, a po zakonu bi morali da ostvare svih 60 bodova. Moguće bi bilo u smisli da ih malo relaksiramo da se omogući da prenesu jedan ili dva ispita, mada, kažem da kod nas nema nekog velikog razloga“, smatra Popović.

Od svih fakulteta samo je Arhitektonski uspeo da zabeleži evropski prosek sa čak 83 odsto studenata koji su ostvarili 60 bodova.

Rektor: Borba za "Bolonju"

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević smatra da "Bolonja" na univerzitetima nije propala iako je prolaznost studenata loša, piše “Politika“.

Zbog loše prolaznosti vlada će verovatno predložiti izmenu Zakona o visokom obrazovanju, ali Kovačević to ne vidi kao poraz reformi. “Smanjenje uslova za upis godine nije poraz, već borba za 'Bolonju'. Iako su mnogi i dalje protiv uvođenja Bolonjske deklaracije na našim univerzitetima, smatram da je ona dobra i zadovoljan sam dosadašnjim rezultatima“, kaže on.

Zbog loše prolaznosti na fakultetima, vlada će, kako je najavljeno, sutra odlučivati o predlogu Konferencije univerziteta Srbije da se uvede prelazni period od četiri godine tokom kojeg će studenti moći narednu godinu da upišu sa manjim brojem bodova nego što je to propisano Zakonom o visokom obrazovanju.

“Bez obzira na ishod Bolonjske deklaracije, reforma visokog školstva koja je otpočela na fakultetima predstavlja vrlo pozitivan proces jer doprinosi bržem i efikasnijem studiranju, kao i mogućnosti da mladi do diplome dođu u 23-24. godini. Reforma bi se radila i da nismo potpisali Bolonjsku deklaraciju zato što su se mnoge stvari promenile“, objašnjava Kovačević.

Prolaznost studenata na fakultetima je oko 30 odsto, a rektor Beogradskog univerziteta smatra da odgovornost za to snose profesori i studenti, a najavljuje i da će se Univerzitet više angažovati u povezivanju s tržištem rada.

Izvor:B92