Home [njuz] Studentske penzije u oktobru

Studentske penzije u oktobru

79
0

 Učenici, korisnici porodičnih penzija potvrdu o redovnom školovanju treba da dostave do kraja septembra, naveli su u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Iz Fonda PIO podsećaju i akademce da potvrdu o redovnom studiranju treba da dostave tokom oktobra.

Studentima i đacima koji zakasne sa dostavljanjem neophodne dokumentacije isplata porodičnih penzija biće obustavljena sve dok u filijalu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prema mestu prebivališta, ne donesu potvrdu o redovnom školovanju, prenosi Beta.
Kako je agenciji Beta rečeno u Fondu PIO tolerancije će ipak biti prema onim studentima čiji fakulteti upis naredne godine studija budu organizovali posle 1. oktobra.

Studenti visokih škola strukovnih studija i fakulteta koji su imali odobrenje za rad Ministarstva prosvete, ali im je u međuvremenu odbijen zahtev za akreditaciju imaju pravo na porodičnu penziju, visokoškolske ustanove koje su ostale bez akreditacije dužne su da svojim studentima obezbede školovanje na nekoj srodnoj višoj školi ili fakultetu.
Kako navode u PIO fondu isplata porodičnih penzija studentima čiji su fakulteti u procesu akreditacije biće redovno nastavljena. Samofinansirajući studenti koji se zaposle na određeno vreme, to treba da prijave Penzijskom fondu pošto za to vreme nemaju pravo na penziju.

U Fondu PIO napominju da će ako to ne učine, nadležna služba to svakako ustanoviti pa će morati da vraćaju za to vreme primanu porodičnu penziju. Studenti viših škola porodičnu penziju mogu da primaju do 23 godine, dok studenti fakulteta na to imaju pravo do 26 godina starosti.
Ukoliko samo deca, koriste porodičnu penziju, jednom detetu sleduje 70 odsto penzije roditelja, dvoje prima i deli 80, troje 90, a četvoro 100 odsto penzije.

Izvor:glas