Home [njuz] Bogati kupili diplome, siromašni moraju da uče

Bogati kupili diplome, siromašni moraju da uče

55
0

 Afera „Indeks” i u Hrvatskoj – priveden 21 profesor i tri asistenta koji su ispite naplaćivali od 400 do 2.000 evra
U jeku jesenjeg ispitnog roka, zagrebački policajci su u saradnji s državnim tužilaštvom i Uskokom (služba za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala) „češljali” četiri fakulteta i jednu visoku školu u Zagrebu u okviru zajedničke akcije pod nazivom „Indeks” u cilju otkrivanja korupcije u vezi sa polaganjima i „prodajom” ispita studentima. U toku dana privedeno je ukupno 95 osoba, među kojima su 21 profesor i tri asistenta.

Detaljna kontrola sprovedena je na Ekonomskom, Saobraćajnom, Mašinskom i Elektrotehničkom fakultetu i jednoj visokoj školi, a na konferenciji za novinare glavni državni tužilac Mladen Bajić je izneo prve rezultate ove obimne akcije pripremane u tajnosti od početkaove godine. On je potvrdio da su državne službe u ovoj akciji imale nekoliko svojih „ubačenih” ljudi i naveo da je prilikom hapšenja kod jednog profesora pronađen 21 indeks, uz koje je bilo 21.000 evra.

„Stravično je bilo slušati razgovor dvojice osumnjičenih u kojem jedan pita drugog – a šta sa siromašnima? Odgovor drugog je bio: ’Siromašni će morati učiti!’” – rekao je Bajić.

Prema rečima direktora policije Marijana Benka, „cenovnik” za polaganje ispita bez učenja bio je od 400 do 2.000 evra, dok se upis naplaćivao 9.000 evra. Benko je dodao da su pretresani stanovi i prostorije fakulteta i da je u akciji bilo angažovano više od sto policajaca.

Iako policija nije želela da otkrije identitet privedenih, zagrebački mediji navode da je među njima i profesorka Deša Mlikotin-Tomić, predavač na Ekonomskom fakultetu, koja je pre dva meseca imenovana za predsednika saborske komisije za odlučivanje o sukobu interesa. Kako prenosi internet-portal „Indeks”, policija je rano juče ujutru upala na upis ocena kod profesora Veselka Protege na Saobraćajnom fakultetu, zbog čega je upis odložen, a studenti su predali indekse policiji. Pred novinarima policija je odvela i profesora Damira Božičevića, sina akademika Josipa Božičevića, koji je u prolazu dobacio: „Padaju sitne ribe, a krupne ostaju!”

Izvor:Politika