Home [njuz] Moguć povraćaj dela novca za školarine?

Moguć povraćaj dela novca za školarine?

276
0

 Ministarstvo prosvete će proveriti da li su pojedini fakulteti odredili nerealno visoke cene …
Ako Ministarstvo prosvete utvrdi da su pojedini fakulteti odredili nerealno visoku cenu školarina, postoji mogućnost da zatraži da se studentima vrati deo uplaćenog novca, kaže za „24 sata” Marko Milutinović, student-prorektor Univerziteta u Beogradu.

Pitanje enormno visokih školarina pred početak nove školske godine ponovo je pre dva dana pokrenuo Žarko Obradović, ministar prosvete, koji je na studentskoj konferenciji održanoj povodom 200 godina visokog školstva u Srbiji, najavio da će školarine na fakultetima biti smanjene. Ova izjava naišla je na pozitivan odjek među studentima i njihovim roditeljima.
– Na prošlonedeljnom sastanku s predstavnicima studentskih organizacija, Obradović je obećao da će oformiti komisiju koja će utvrditi da li država duguje fakultetima oko 20 miliona evra na ime materijalnih troškova, zbog čega su ovi navodno bili prinuđeni da povećaju školarine. Biće izvršena i finansijska kontrola, koja će utvrditi da li je školarina na pojedinim fakultetima previsoka, odnosno da li su troškovi zaista toliko veliki – kaže Milutinović.
Naš sagovornik ističe da je jedan od pokazatelja da su školarine nerealne i taj što je na primer Arhitektionski fakultet prošle godine smanjio cenu školarina sa 240.000 dinara na 160.000 dinara.
– Nezahvalno je bilo šta prognozirati, ali ministar je obećao da će nas kontaktirati početkom oktobra i obavestiti o kontrolama koje su sprovedene na fakultetima. Ne mogu ništa da tvrdim, ali ako komisija utvrdi da je fakultet odredio cene koje su nerealne, jedan od načina da se problem reši je i povraćaj novca. Međutim, i tada mogu da nastanu poteškoće, jer su studenti prilikom upisa na fakultete potpisali ugovore koji su predviđali uplatu tačno određene školarine. Zato smo insistirali da se ovaj problem reši pre tog vremena – kaže Milutinović.
Pomoć od Ministarstva prosvete očekuje i Nemanja Petrović, predsednik Studentskog parlamenta.
– Najava da bi školarine mogle da budu smanjenje veliki je pomak u rešavanju određenih problema. Međutim, ne verujem da će se to odnositi na studente koji su sada upisali fakultet, već generaciju koja sledeće godine bude stasala za studije – napominje Petrović.

Postepeno povećanje bodova
Ministarstvo prosvete će predlog da se broj bodova za upis naredne godine studija postepeno povećava razmotriti nakon 23. septembra, za kada je zakazana sednica Konferencije univerziteta u Srbiji, kaže ministar Žarko Obradović. Predlog BU predviđa da se broj bodova za upis naredne godine studija postepeno povećava kako bi se 2010. stiglo do zakonom propisanog uslova od 60 poena za upis naredne godine studija. Kako je ranije izjavio Branko Kovačević, rektor BU, postepeno povećanje broja bodova odnosi se isključivo na „budžetske studente”, pošto je za samofinansirajuće akademce zakonom utvrđeno da narednu godinu studija mogu upisati sa 37 bodova.

Izvor:24 sata