Home [njuz] Brucošima najmanje kreveta

Brucošima najmanje kreveta

27
0

 Na fakultetima Beogradskog univerziteta trenutno je upisano oko 80.000 studenata,međutim u studentskim domovima ima svega 9.558 kreveta za studente koji su na budžetu.Od ukupnog broja, za novoupisane brucoše na raspolaganju je svega 970 slobodnih mesta,dok se ostali kreveti rapodeljuju starijim akademcima.

– Trenutno je u toku iseljavanje studenata kojima je istekao osnov za korišćenje studentskog doma. Ove sobe biće dodeljene novim brucošima – rekao je za Danas Zoran Trninić, rukovodilac službe smeštaja.On je dodao da je trenutno u toku konkurs za dodelu kreveta brucošima, koji traje do ponedeljka, 15. septembra.
Za starije studente rok za prijavu ističe tek kroz mesec i po dana.
Prema rečima Trninića, 19. septembra biće istaknuta preliminarna lista za brucoše koji su konkurisali za ležajeve u Studentskim domovima. Sve žalbe i prigovori mogu se dostaviti do 26. septembra, a konačna raspodela brucoških kreveta biće završena prvog oktobra.
– Prošle godine oko 50 odsto brucoša, koji su konkurisali za mesto u nekom od studentskih domova, bili su "ispod crte" – kazao je Trninić, i dodao da u domovima nikad nema dovoljno mesta za sve zainteresovane studente.
Preostali studenti,posebn o oni iz unutrašnjosti, koji nisu bili te sreće da se nađu na budžetskoj listi, moraće da izdvoje poveću sumu novca za privatni smeštaj u prestonici.A stanovanje kod privatnih stanodavaca, sve je skuplje. Na primer, za garsonjeru u nekom prigradskom naselju treba izdvojiti oko 150 evra, dok za ovakvo zadovoljstvo na Vračaru treba platiti minimum 250 evra.
Inače, pravo na smeštaj u studentske domove imaju brucoši, studenti druge do šeste godine studija i apsolventi, koji nisu izgubili više od jedne godine na fakultetu. Ovo pravo imaju i postdiplomci koji su prvi put upisali zimski semsetar, a finansiraju se iz budžeta i nisu zaposleni.

Izvor:Danas