Home [njuz] Dve trećine Srbije ne poznaje Internet

Dve trećine Srbije ne poznaje Internet

51
0

 Skoro 65 odsto stanovnika Srbije nikada nije koristilo Internet, pokazuje istraživanje koje je sprovela Republička agencija za telekomunikacije (RATEL), i pored toga toga što se broj preplatnika Internet usluga povećao 19 odsto u odnosu na 2006. i iznosi 1,2 miliona. Uskoro moguć javni konkurs za novog operatera fiksne telefonije.

Komparativnom analizom cena u fiksnoj telefoniji vidi se da Srbija ima niže cene nego u ostalim zemljama u okruženju. Ukupan broj preplatnika fiksne telefonije je 2,85 miliona, što znači da od 100 stanovnika njih 38 poseduje fiksni telefon, dva stanovnika više nego 2006. Stepen digitalizacije je, takođe, povećan sa 88,6 na 93,3 odsto.

Uskoro je moguć javni konkurs za novog fiksnog operatera, rekao je Radunović. RATEL je u cilju otvaranja tržišta telekomunikacionih usluga doneo niz pravilnika kojima se stvaraju mogućnosti za raspisivanje javnog konkursa za novog fiksnog operatera.

Mobilna telefonija je prestigla sve ostale vidove komunikacije, naveo je Jovan Radunović, predsednik RATEL-a, a registrovano je 8,4 miliona korisnika. Usled povećane konkurencije u mobilnoj mreži cene njihovih usluga su u prethodnoj godini opale u odnosu na 2006, dodaje on.

Ukupan prihod od telekomunikacionih usluga u 2007. je 117,7 milijardi dinara, 13 odsto više nego 2006, sa ukupnim učešćem u bruto društvenom proizvodu od 4,7 odsto.

Izvor: EMportal, B92