Home [njuz] Studenti traže stanove i cimere

Studenti traže stanove i cimere

42
0

 Doseljavanje studenata u gradove, koje je u punom jeku, prouzrokuje veću potražnju manjih nameštenih stanova, piše Blic.
Iako su stanovi u centru uvek atraktivniji, u agencijama za iznajmljivanje nekretnina preporučuju periferne delove grada gde se takođe mogu naći kvalitetni objekti, ali po znatno povoljnijoj ceni.

Septembar je inače mesec kada stanove najčešće iznajmljuju studenti, a prioritet su im lokacije u blizini fakulteta. U univerzitetskim gradovima Srbije cene veoma variraju od perifernih naselja do centra.

"Uglavnom se traže stanovi za 100 evra po osobi, ali takvi stanovi se ne mogu naći u centralnim beogradskim opštinama, kao što su Stari grad, Vračar i Savski venac, ali mogu, recimo na Zvezdari i Paliluli", kaže Aleksandar Jugović iz agencije "Eurorent".

On ističe da je sada među studentima popularno da se više njih udruži i da dobiju stan veći nego što su očekivali za povoljniju cenu.

"Za iznajmljivanje dvosobnog stana, što se najčešće i traži, na periferiji treba dati od 180 do 350 evra, dok je za isti takav stan u centru potrebno i do 500 evra mesečno", kaže Jugović.

Aleksandar Jugović preporučuje građanima da se odluče za one agencije koje vrše naplatu po realizaciji, kako bi se izbegle prevare.

"Ako i kada se nađe stan, napravi se ugovor i agenciji se plati provizija koja najčešće iznosi polovinu prve kirije za stanarinu", kaže on.

Predrag Slavić iz agencije "Eurent" kaže da zbog velike potražnje u ovom periodu skoro i nema malih stanova.

"Kada je u pitanju dvosoban namešten stan u užem centru grada, cena je i do 450 evra, a u onim perifernim delovima, kao što je na primer Mirijevo, kreće se oko 350 evra", kaže on.

U Novom Sadu se najjeftiniji stanovi mogu naći na Novoj Detelinari i u rubnim delovima grada, a dvorišni stanovi sa centralnim grejanjem upola su jeftiniji.

Izvor:B92