Home [njuz] Crkva stipendira najbolje studente

Crkva stipendira najbolje studente

44
0

 Zahvaljujući Humanitarnom fondu Crkvene opštine Preljina, formiranom na inicijativu mesnog paroha Miroslava Miletića, nekoliko svršenih srednjoškolaca iz Čačka i okoline nastavilo je školovanje na željnim fakultetima. Isti fond pomogao je i da nekoliko porodica dođe do krova nad glavom.

– Srećan sam što smo tim mladim ljudima bili pomoć i podrška u njihovoj želji da se obrazuju, a još sam srećniji kada čujem koliko su i oni sami humani i želim da verujem da smo bar delić te humanosti kod njih i mi podstakli – kaže protojerej stavrofor Miroslav Miletić, koji je i idejni tvorac Humanitarnog fonda CO Preljina, koji već 15 godina uspešno radi i ima sve veći broj članova.
Pop Miro posreduje, a članovi prikupljaju novac. Tako je već 15 godina i, zahvaljujući takvoj organizaciji, nekoliko porodica u Preljini je dobilo novu kuću ili pomoć da završe započetu, a nekim porodicama je uvedena voda.
Aleksandra Jovanović iz Preljine je advokatska pripravnica, a Pravni fakultet u Kragujevcu je završila kao stipendistkinja ovog fonda.
– Bila sam odličan đak, položila prijemni ispit i, iako sam ušla na budžet, porodica ni to nije mogla finansijski da izdrži jer su se školovale i moje dve sestre. Protojerej Miroslav Mitrović je posredovao kod UO Fonda da mi se omogući finansijska pomoć, pa sam dobila mesečnu stipendiju od 50 evra. Živela sam u studentskom domu i ta finansijska podrška mi je mnogo značila. Primala sam stipendiju i za vreme apsolventskog staža, a kada sam diplomirala, ljudi iz Fonda su je preneli na moju mlađu sestru, koja je posle šest meseci završila srpski jezik i književnost. Obe smo diplomirale u roku i sada se školuje samo naša najmlađa sestra – kaže Aleksandra.
Devojke koje su u međuvremenu ostale bez oca i same su učinile human gest. – Stipendiju je mogla da nasledi i naša najmlađa sestra, ali smo je se odrekle jer smatramo da ima mnogo budućih studenata kojima će ona omogućiti da nastave školovanje. Ja već koliko-toliko zarađujem, a nadam se da će uskoro naći zaposlenje i mlađa sestra, pa ćemo zajedno pomoći najmlađoj – kaže Aleksandra.
Ivana Čarapić je studentkinja treće godine odseka za grčki jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Ona se Fondu obratila posle saznanja da nije ušla na budžet. Dobila je potrebnu sumu za prvu godinu školovanja, ali i redovnu mesečnu stipendiju. Opravdala je poverenje i već u drugoj godini našla se u grupi onih koji se školuju iz budžeta.
– Za nastavak školovanja na fakultetu koji sam toliko želela, presudna je bila pomoć ovog Fonda, a posebno oca Mira – kaže Ivana.
Stefan Mišković iz Čačka je stipendista ovog fonda postao kao đak generacije u čačanskoj gimnaziji. Student je treće godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, s prosečnom ocenom 10. Nesumnjivo je da je pred njim karijera naučnika jer planira da postdiplomske studije nastavi na Univerzitetu „Lomonosov“ u Moskvi.
– Imao sam ponudu da osnovne studije nastavim u Moskvi, ali sam želeo da diplomiram u Beogradu a da usavršavanje nastavim na „Lomonosovu“ – kaže Stefan i naglašava da će mu biti posebno drago da se po zvaršetku studija i sam uključi u rad Fonda.
Inače, najveća akcija Humanitarnog fonda CO Preljina, koja je mnogim hramovima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori darivala crkvena zvona, jeste izgradnja crkve krajputašice posvećene svetom Vasiliju Ostroškom, jedine u Srbiji.

Pomoć iz dijaspore
Protojerej stavrofor Miroslav Miletić kaže da je ovaj fond počeo sa radom u vreme ratova u bivšoj SFRJ, kada su u ovaj kraj pristizale izbeglice.
Pozivao sam naše ljude koji materijalno bolje stoje, a mnogi od njih su na radu u inostranstvu, da se organizuje i prikupi novčana pomoć za one najugroženije. Kasnije smo došli na ideju da ustanovimo jedno stalno telo za pomoć ugroženima – kaže protojerej.

Od stipendiste do donatora

Aleksandra Jovanović iz Preljine kaže da će, kada položi pravosudni ispit, i sama postati donator.
– Pošto je stipendija Fonda nepovratna, kada budem imala svoj posao, odlučila sam da stipendiram jednog studenta i da pomognem onako kakao je Fond pomogao meni – kaže Aleksandra, koja je upravo posredovanjem ovog humanitarnog fonda angažovana u advokatskoj kancelariji bračnog para Vasović, koji su i sami članovi Fonda.

IZvor:Blic